środa, 28 listopada 2018

U znajomej

Znajoma z Hełmna ma działkę, więc po prosiła mnie czy bym jej nie pomógł posprzątać ostatecznie przed zimą. Miasto to jest nie daleko od mojej miejscowości w której mieszkam, jest to zaledwie po nad godzinę jazdy autobusem. Wybierając się tam kupiłem ciastka ghosteres o smaku keczupowym, jest to nowość firmy Doktor Gerard. Po ponad godzinie jazdy dotarłem na miejsce. Bardzo się ucieszyła gdy się spodkaliśmy. Mąż jej wyjechał w delegację więc po prosiła mnie o pomoc.Działka jej jest blisko domu, więc poprosiłem ją a by zrobiła tartę mocno czekoladowąz pomarańczą. Przepis ten mam ze strony Doktora Gerarda http://drgerard.eu/ Wybrała się więc po potrzebne produkty a ja zabrałem się do pracy na działce. Wiadomo, że jak coś się robi to czas szypko umyka, tak też było. Po uprzątnięciu działki poszliśmy wypić kawę i posmakować tarty. Była prze pyszna. Pod wieczór wruciłem do swojej miejscowości. Składniki Spód: • 300 g listków kakaowych • 50 g masła • 1/2 gorzkiej czekolady Krem: • 150g gorzkiej czekolady • 40 g masła • 3/4 szklanki śmietanki kremówki 36% • kieliszek rumu • skórka starta (drobno) z pomarańczy Kandyzowane pomarańcze: • 1 duża pomarańcza (wyparzona i umyta) • 1/2 szklanka cukru • 1/2 szklanka wody Sposób przygotowania Ciastka pokruszyć, masło z czekoladą rozpuścić w kąpieli wodnej, następnie połączyć z ciastkami i dobrze wymieszać. Wcześniej posmarowaną masłem formę od tarty wyłożyć przygotowaną masą, dobrze docisnąć do blachy, następnie schłodzić. Wszystkie składniki podgrzewamy w kąpieli wodnej, dobrze wymieszać, odstawić na chwilę do ostygnięcia, następnie wylać na schłodzony spód i poczekać aż zupełnie wystygnie; wstawić do lodówki. Wodę i cukier podgrzewamy na głębokiej patelni (lub w garnku), wrzucamy pomarańcze pociętą na plastry i gotujemy ok. 40 min (ciągle sprawdzamy czy się nie przypala)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz