środa, 28 listopada 2018
U znajomej
Znajoma z Hełmna ma działkę, więc po prosiła mnie czy bym jej nie pomógł posprzątać ostatecznie przed zimą. Miasto to jest nie daleko od mojej miejscowości w której mieszkam, jest to zaledwie po nad godzinę jazdy autobusem. Wybierając się tam kupiłem ciastka ghosteres o smaku keczupowym, jest to nowość firmy Doktor Gerard. Po ponad godzinie jazdy dotarłem na miejsce. Bardzo się ucieszyła gdy się spodkaliśmy. Mąż jej wyjechał w delegację więc po prosiła mnie o pomoc.Działka jej jest blisko domu, więc poprosiłem ją a by zrobiła tartę mocno czekoladowąz pomarańczą. Przepis ten mam ze strony Doktora Gerarda http://drgerard.eu/ Wybrała się więc po potrzebne produkty a ja zabrałem się do pracy na działce. Wiadomo, że jak coś się robi to czas szypko umyka, tak też było. Po uprzątnięciu działki poszliśmy wypić kawę i posmakować tarty. Była prze pyszna. Pod wieczór wruciłem do swojej miejscowości. Składniki
Spód:
• 300 g listków kakaowych
• 50 g masła
• 1/2 gorzkiej czekolady
Krem:
• 150g gorzkiej czekolady
• 40 g masła
• 3/4 szklanki śmietanki kremówki 36%
• kieliszek rumu
• skórka starta (drobno) z pomarańczy
Kandyzowane pomarańcze:
• 1 duża pomarańcza (wyparzona i umyta)
• 1/2 szklanka cukru
• 1/2 szklanka wody
Sposób przygotowania
Ciastka pokruszyć, masło z czekoladą rozpuścić w kąpieli wodnej, następnie połączyć z ciastkami i dobrze wymieszać. Wcześniej posmarowaną masłem formę od tarty wyłożyć przygotowaną masą, dobrze docisnąć do blachy, następnie schłodzić.
Wszystkie składniki podgrzewamy w kąpieli wodnej, dobrze wymieszać, odstawić na chwilę do ostygnięcia, następnie wylać na schłodzony spód i poczekać aż zupełnie wystygnie; wstawić do lodówki.
Wodę i cukier podgrzewamy na głębokiej patelni (lub w garnku), wrzucamy pomarańcze pociętą na plastry i gotujemy ok. 40 min (ciągle sprawdzamy czy się nie przypala)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz