wtorek, 20 listopada 2018

Spotkanie



     Jesteśmy umówieni z paczką znajomych zawitać do naszej koleżanki w odwiedziny. Każdy z nas coś przyniesie aby miło nam razem było pobiesiadować, ale nie obciążyć obowiązkiem zrobienia słodkości do kawy naszej Kasi. To każdy z nas coś pysznego ze sobą przyniesie.
Ja wpadłam na pomysł przygotowania wafli z galaretką z masą krówkową z czekoladą.
Wafle można zrobić na trzy sposoby. Galaretka pomarańczowa z gorzką czekoladą, galaretka wiśniowa z białą czekoladą, lub galaretka truskawkowa z mleczną czekoladą.

Składniki
-1 galaretka truskawkowa
-400 ml gorącej wody
-200 ml śmietany kremówki 30%
-150 g cukru
-1 łyżka masła
-100 g czekolady mlecznej
-andruty Dr Gerarda

Najpierw przygotować galaretkę, żeby ostygła i stężała. Co jakiś czas przemieszać, ma lekko tężeć.
Podgrzać śmietanę kremówkę tak by była lekko ciepła. Lepiej się rozpuści w karmelu.
W garnku karmelizować cukier, roztapiać na niezbyt dużym ogniu.
Do gorącego karmelu wlewam podgrzaną śmietanę i mieszam, aż karmel się rozpuści. Odstawić na bok by masa nieco ostygła, po czym do jeszcze ciepłej dodaję masło i połamaną czekoladę.
Mieszam na gładką masę i zostawiam do ostygnięcia.
Dwa wafle smaruję równo i dokładnie przestygniętą masą krówkową. Posmarowane wafle przykrywam dwoma pozostałymi waflami i starannie dociskam by zlepiły się ze sobą.
Układam jeden na drugim i dociskam deską.
Kiedy galaretka zacznie tężeć, jeden z wafli wkładam do blachy wylewam galaretkę i przykrywam drugim waflem i delikatnie dociskam. Przykrywam folią aluminiową, obciążyć na całej powierzchni, by nie wygięły się do góry.
Wstawiam do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie odwinąć z folii i pokroić. Można posypać kakao lub polać polewą czekoladową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz