wtorek, 27 listopada 2018

Wyjazd cioci



     Moja ukochana ciocia jest starszą schorowaną osobą, którą mam u siebie w domu. Niestety od poniedziałku zawożę ją do sanatorium aby nabrała sił. Obiecałam jej że upiekę coś do kawy i weźmie ze sobą na poczęstunek poznanym koleżankom.
Sernik który upiekę to nazwany przeze mnie "marzenie". Powstał z połączenia sernika z bananami, bitej śmietany i masy kajmakowej.
Na delikatnym spodzie z torcików czekoladowych Dr Gerarda, dwukolorowy z czopą bitej śmietany. Smakuje wspaniale i nie jest przesłodzony.

Składniki
-120 g Torcików czekoladowych Dr Gerarda
-50 g masła roztopionego
Wafelki torcikowe pokruszyć lub zmiksować w malakserze na drobno. Dodać masło i wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać masę ciasteczkową. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno, schłodzić przez pół godziny w lodówce.
Składniki na masę serową
-500 g zmielonego półtłustego twarogu
-250 g serka mascarpone
-2/3 szklanki cukru
-4 duże jajka
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-1 puszka masy kajmakowej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajka dobrze roztrzepać, dodać cukier i zmiksować. Po łyżce dodawać twaróg i mascarpone, miksując do otrzymania bezgrudkowej masy serowej. Dodać przesianą mąkę ziemniaczaną, wymieszać.
Masę serową podzielić na dwie części, jedna ok. 100 g lżejsza.  (Do lżejszej części dodać 200 g masy kajmakowej (pozostałą część odłożyć) zmiksować do połączenia.
Piekarnik rozgrzać do temp. 170 C Na schłodzony ciasteczkowy spód wylać masę serowo kajmakową i wyrównać. Włożyć do piekarnika i obniżyć temperaturę do 150 C. Piec ok. 30 minut. Otworzyć piekarnik, wyjąć formę i na górę wyłożyć białą masę sernikową (ostrożnie !) wyrównać. Włożyć do piekarnika i piec dalej ok. 1 godziny w temp. 150 C. Po skończeniu pieczenia lekko uchylić piekarnik i pozostawić sernik do wystygnięcia.
Po wystudzeniu sernik wyjąć, schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Dodatkowo
-3 banany pokrojone w plasterki
-300 ml śmietany kremówki 30%
-1 łyżka cukru pudru
Sernik przełożyć na paterę. Boki i wierzch posmarować pozostałą częścią masy kajmakowej. Na górę sernika poukładać plasterki bananów w taki sposób by na siebie nachodziły.
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder i wyłożyć na banany.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz