Każda gospodyni w swojej kuchni ma ulubione przyprawy, których używa do gotowania potraw, a innych do wypieku ciast i ciasteczek. Do gotowania potraw najczęściej używa się soli, pieprzu, majeranku. Natomiast do wypieku ciast i ciasteczek główną przyprawą to wanilia. Oprócz wanilii używa się anyżu, cynamonu, gałki muszkatułowej, kardamonu, goździków, szafranu, a nawet ziela angielskiego.
Cynamonem doprawiamy wszelkiego rodzaju ciasteczka korzenne, szarlotki, desery czekoladowe, budynie owocowe oraz różne napoje i kompoty. Cynamon używany jest też jako mieszanka do przypraw korzennych, które używamy np. do pieczenia pierników, Drugą najczęściej używaną przyprawą w cukiernictwie jest wanilia.
Wanilia ma bardzo intensywny słodki zapach, praktycznie używa się jej do wszystkich wypiekanych ciast i ciasteczek. Oprócz tego do wszelkiego rodzaju kremów, deserów, lodów, czekolady, napojów.
Anyż w kuchni domowej jest nieco mniej używany niż cynamon czy wanilia . Najczęściej używa się go do produkcji słodyczy smakowych anyżowych oraz produkcji wódek gatunkowych i likierów. Ma taki mocny charakterystyczny smak i zapach.
Do pieczenia ciast goździków używa się bardzo rzadko, bo jest to przyprawa,, która wzbogaca nam smak naszych potraw, ale czasem dodaje się go ciast ze śliwkami, albo do kompotów.
Firma Dr Gerard jest producentem pysznych ciastek o różnych smakach, która używa bardzo dużo różnych przypraw do wyrobu swoich smakowitych ciastek.
Na stronie https://drgerard.eu/ można znaleźć wszystkie produkty Dr Gerarda oraz różne przepisy na desery i ciasta z wykorzystaniem tychże produktów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz