piątek, 23 listopada 2018

Smerfny sernik.








Smerfny  sernik - bez pieczenia.

Delikatny i piankowy jak obłoczek, lekki i nie za słodki, ale bardzo pyszny. Bardzo kolorowy, a zatazem łatwy, z minimalnej ilości składników, który nie może się nie udać. Jest to wyśmietnity deser na małe uroczystości rodzinne dla naszych małych łasuchów.
   Potrzebne składniki:
  ok. 20 sztuk podłużnych biszkoptów -Dr Gerarda.
    Warstwa sernikowa:
1 galaretka -niebieska
0,5 kg mielonego twarogu (wiaderko)
2 kopiaste łyżki cukru pudru
2 galaretki cytrynowe
   Na piankę:
500 gramów mleka skondensowanego niesłodzonego
2 galaretki w kolorze niebieskim
   Na masę śmietanową:
300 gramów śmietany kremówki 30%
2 śmietanfixy
1,5 łyżki cukru pudru
 Dodatkowo ciastka Maltikeks czekolada -Dr Gerarda na wierzch do dekoracji.

        Sposób wykonania:
 Jedną galaretkę niebieską rozpuszczamy w szklance wody, którą po rozpuszczeniu  wlewamy do głębokiego talerza i odstawiamy do zastygnięcia. Dobrze jest tą galaretkę przygotować dzień wcześniej.
Kiedy galaretka zastygnie, kroimy w kosteczkę (najlepiej galaretkę kroić tuż przed wymieszaniem z masą sernikową).
  Przygotowujemy masę sernikową:
 Twarożek ma mieć temperaturę pokojową, jeśli był w lodówce musimy go wcześniej wystawić by się ogrzał.
Dwie galaretki rozpuszczamy w 250 ml wrzątku. Rozpuszczone galaretki  schładzamy do temperatury pokojowej .
 Blachę o wymiarach 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na  dno wykładamy podłużnymi biszkoptami Dr Gerarda.
   Ostudzone galaretki miksujemy na najszybszych obrotach z serkiem. Następnie wsypujemy galaretkę pokrojoną w kostkę i delikatnie mieszamy. Masę wykładamy delikatnie na poukładane biszkopty, a następnie odstawiamy do lodówki do zastygnięcia.

 Pozostałe dwie galaretki niebieskie rozpuszczamy w 250 ml wrzątku, które również schładzamy do temperatury pokojowej, często mieszając.
Mleko skondensowane miksujemy przez 3 minuty na najszybszych obrotach, które ma powiększyć swoją objętość i ma być mocno spienione. Potem jednym ruchem wlewamy ostudzone galaretki i od razu miksujemy na najszybszych obrotach, aż do połączenia.
Piankę wylewamy na zastygniętą masę sernikową i odstawiamy do lodówki.
  Następnie  porządnie schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i śmietanfixem, otrzymaną bitą śmietanką wykładamy wierzch sernika i schładzamy w lodówce.
   Tuż przed podaniem ciasto dekorujemy ciastkami Maltikeks -Dr Gerarda.

       Życzę smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz