piątek, 23 listopada 2018
Smerfny sernik.
Smerfny sernik - bez pieczenia.
Delikatny i piankowy jak obłoczek, lekki i nie za słodki, ale bardzo pyszny. Bardzo kolorowy, a zatazem łatwy, z minimalnej ilości składników, który nie może się nie udać. Jest to wyśmietnity deser na małe uroczystości rodzinne dla naszych małych łasuchów.
Potrzebne składniki:
ok. 20 sztuk podłużnych biszkoptów -Dr Gerarda.
Warstwa sernikowa:
1 galaretka -niebieska
0,5 kg mielonego twarogu (wiaderko)
2 kopiaste łyżki cukru pudru
2 galaretki cytrynowe
Na piankę:
500 gramów mleka skondensowanego niesłodzonego
2 galaretki w kolorze niebieskim
Na masę śmietanową:
300 gramów śmietany kremówki 30%
2 śmietanfixy
1,5 łyżki cukru pudru
Dodatkowo ciastka Maltikeks czekolada -Dr Gerarda na wierzch do dekoracji.
Sposób wykonania:
Jedną galaretkę niebieską rozpuszczamy w szklance wody, którą po rozpuszczeniu wlewamy do głębokiego talerza i odstawiamy do zastygnięcia. Dobrze jest tą galaretkę przygotować dzień wcześniej.
Kiedy galaretka zastygnie, kroimy w kosteczkę (najlepiej galaretkę kroić tuż przed wymieszaniem z masą sernikową).
Przygotowujemy masę sernikową:
Twarożek ma mieć temperaturę pokojową, jeśli był w lodówce musimy go wcześniej wystawić by się ogrzał.
Dwie galaretki rozpuszczamy w 250 ml wrzątku. Rozpuszczone galaretki schładzamy do temperatury pokojowej .
Blachę o wymiarach 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wykładamy podłużnymi biszkoptami Dr Gerarda.
Ostudzone galaretki miksujemy na najszybszych obrotach z serkiem. Następnie wsypujemy galaretkę pokrojoną w kostkę i delikatnie mieszamy. Masę wykładamy delikatnie na poukładane biszkopty, a następnie odstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
Pozostałe dwie galaretki niebieskie rozpuszczamy w 250 ml wrzątku, które również schładzamy do temperatury pokojowej, często mieszając.
Mleko skondensowane miksujemy przez 3 minuty na najszybszych obrotach, które ma powiększyć swoją objętość i ma być mocno spienione. Potem jednym ruchem wlewamy ostudzone galaretki i od razu miksujemy na najszybszych obrotach, aż do połączenia.
Piankę wylewamy na zastygniętą masę sernikową i odstawiamy do lodówki.
Następnie porządnie schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i śmietanfixem, otrzymaną bitą śmietanką wykładamy wierzch sernika i schładzamy w lodówce.
Tuż przed podaniem ciasto dekorujemy ciastkami Maltikeks -Dr Gerarda.
Życzę smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz