wtorek, 20 listopada 2018

piękna jesień

Już dawno nie było tak pięknej pogody jesienią w listopadzie. Razem z moją ukochaną żoną Kasią oraz dwójką naszych kochanych synów Grzegorzem i Marcinem w sobotę po śniadaniu wyciągnęliśmy rowery z garażu i Postanowiliśmy wybrać się na jesienną wycieczkę rowerową. Wybraliśmy się w stronę Wisły naszej pięknej rzeki Gdzie jest super ścieżka rowerowa, po drodze wstąpiliśmy do naszego osiedlowego sklepu i zakupiliśmy Nasze ulubione Słodycze z firmy Dr. Gerard oraz napoje. Podczas każdej przerwy w pedałowaniu zajadalismy słodycze i piliśmy napoje, nasza wycieczka rowerowa trwała około 6 godzin. W drodze powrotnej wstąpiliśmy do pizzerii na dużą pizzę, a w domu po tak długiej rowerowej wyprawie czekało na nas Ciasto Lemon bez pieczeniaktóre wczoraj pod wieczór przyniosła moja mama, a przepis znalazła na stronie firmy Dr. Gerard,życzę smacznego.
"SKŁADNIKI (na blaszkę do pieczenia 26x26 cm)
Na spód:330g podwójnych markiz Mafijne Lemon dr Gerard
130g roztopionego, przestygniętego masła
Dekoracja:4 wafle „Pryncypałki Classic” dr Gerard
3 łyżki konfitury truskawkowej,10 truskawek
Dodatkowo:2 galaretki cytrynowe w proszku
700ml gorącej wody,około 520g podwójnych markiz dr Gerar
Masa serowa:700ml mleka
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
1 budyń waniliowy lub cytrynowy bez cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej,1 kopiasta łyżka mąki pszennej
250g masła w temperaturze pokojowej
6 łyżek cukru pudru,2/3 łyżeczki ekstraktu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:Do rondelka wlać 500ml mleka, dodać cukier wanilinowy i zagotować. Do pozostałego mleka 200ml dodać budyń, obie mąki i dokładnie wymieszać (można wymieszać krótko mikserem). Tak rozmieszany budyń z mąkami dodać do gotującego się mleka i ugotować gęsty budyń. Gdy budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować go, cały czas mieszając, przez około 1 minutę.
Zdjąć z ognia i nakryć go folią spożywczą, odstawić do całkowitego ostygnięcia, ma mieć temperaturę pokojową, jak masło. Podwójne markizy Mafijne Lemon przełożyć do blendera i zmiksować. Dodać roztopione masło i wymieszać.
Masę ciasteczkową przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 26x26cm i wyrównać, lekko docisnąć. Masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 2-3 minuty.
Następnie w 3-4 partiach dodać budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. Do kremu budyniowego dodać skórkę z cytryny, ekstrakt cytrynowy i sok z cytryny, bardzo krótko wymieszać mikserem. Połowę gotowego kremu wyłożyć na spód w blaszce, wyrównać. Składniki do nasączenia wymieszać. Podwójne markizy Mafijne Lemon maczać przez parę sekund w ponczu i ułożyć je na kremie w blaszce.Na wierzch wyłożyć pozostały krem, wyrównać i ciasto wstawić do lodówki. Obie galaretki wsypać do miseczki i zalać gorącą wodą, mieszać, aż galaretka się rozpuści.
Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto wyjąć z lodówki i na wierzch wylać lekko tężejącą galaretkę. Ciasto wstawić z powrotem do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz