W sobotę moja kilkuletnia przyjaciółka Kasia wyprawiala swoje 40 urodziny. Urodziny zaczynały się o 17:00 w remizie strażackiej, wszystkich gości miało być około 30. Ja z dwoma koleżankami Anią i Asią oraz kolegą Łukaszem dzień przed imprezą urodzinową wybraliśmy się na poszukiwanie prezentu dla naszej wspaniałej Kasi. Udaliśmy się do bardzo dużego marketu w naszym mieście, pierwsze co odwiedziliśmy to dział ze słodyczami ponieważ Kasia uwielbia bardzo Słodycze z firmy Dr. Gerard. Następnie udaliśmy się na dział RTV, ostatnio Kasia kupiła sobie bardzo ładne duże mieszkanie, więc kupiliśmy jej 50 calowy telewizor. W sobotę wszyscy bardzofajnie, ładnie z uśmiechem na twarzysię bawiliśmy i objadaliśmy, Najbardziej zaskoczyło nas to że wszystkie wypieki robiła sama Kasia, a jednym z nich był Sernik bez pieczenia z Pryncypałkami Classic.Przepisy na ten i inne wypieki znalazła na stronie firmy Dr. Gerard, życzę smacznego.
"SKŁADNIKI (na tortownicę o średnicy 24 cm)
Na spód:200 g wafli „Pryncypałki Classic” dr Gerard
50 g migdałów,60 g masła
Dekoracja:4 wafle „Pryncypałki Classic” dr Gerard
3 łyżki konfitury truskawkowej,10 truskawek
Masa serowa:200 g śmietanki kremówki (30% lub 36%)
9 płatków żelatyny (18 g),1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
180 g jogurtu greckiego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:W małym rondelku rozpuszczamy masło. W malakserze mieszamy wafle i migdały z rozpuszczonym masłem. Uzyskany „mokry piasek” przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Dociskamy do dna, by uzyskać spód sernika.W małej miseczce z zimną wodą namaczamy przez 5-10 minut płatki żelatyny. Następnie dobrze odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy je do śmietany kremówki, którą podgrzewamy na niewielkim ogniu. Żelatyna powinna całkowicie się rozpuścić w kremówce, ale śmietana nie powinna zostać doprowadzona do wrzenia.
Śmietanę z żelatyną studzimy, powinna być lekko ciepła, ale nie gorąca. W malakserze mieszamy twaróg, jogurt grecki i cukier. Cienką strużką dodajemy śmietanę z rozpuszczoną żelatyną. Gotową masę serową przekładamy na tortownicę. Wstawiamy na całą noc do lodówki, można nawet zostawić sernik w chłodzie na całą dobę.Przed podaniem lekko podgrzewamy konfiturę truskawkową. Rozprowadzamy ją po wierzchu sernika, posypujemy kawałkami truskawek i pokrojonymi w kostkę wafelkami „Pryncypałki Classic” dr Gerard".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz