Kawa to doskonała okazja, aby spotkać się i porozmawiać.
Najlepiej, jak znajdzie się jeszcze do niej coś słodkiego. Zwykle na takie
okoliczności mam sprawdzone słodycze, to produkty DR GERARDA. Zawsze polecam
TORCIK CZEKOLADOWY. Kiedy skończą się jego zapasy, wtedy piekę
PLACEK Z ANANASEM I
KRUSZONKĄ.
Składniki : 125 ml mleka, 20 g drożdży, 450 g mąki, 2
torebki cukru waniliowego, 250 g cukru, 200 g masła, sól, jajko, 50 g wiórków z
kokosa, 2 łyżki żelatyny, puszka ananasów w plasterkach, limonka, 200 g
śmietany kremówki, 400 g mielonego twarogu, 500 g jogurtu naturalnego.
Sposób wykonania – Mleko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże.
Do miski przełożyć 250 g mąki, 30 g
masła, 30 g cukru, cukier waniliowy, szczyptę soli i jajko. Wlać mleko z
drożdżami i zagnieść ciasto. Przykryć je i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Stopić 170 g masła. Do drugiej miski wsypać resztę mąki, 120 g cukru i wiórki.
Wlać masło i rozcierać składniki palcami na kruszonkę. Wyrośnięte drożdżowe
zagnieść i rozwałkować. Przełożyć do blachy i posypać kruszonką. Piec 20 minut
w temperaturze 175 C. Żelatynę namoczyć i odstawić. Ananas pokroić, limonkę
sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Śmietanę ubić. Twaróg utrzeć z
jogurtem, resztą cukru zwykłego i waniliowego. Dodać skórkę i 4 łyżki soku.
Spęczniałą żelatynę rozpuścić, podgrzewając. Połączyć z trzema łyżkami zalewy z
ananasa i masą serową. Dołożyć śmietanę kremówkę i wszystko wymieszać. Ciasto
rozciąć na 2 płaty. Do kremu dodać kawałki ananasa i rozsmarować na spodzie.
Przykryć plackiem z kruszonką i wstawić do lodówki. Czas przygotowania około 90
minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz