W sobotę muszę przygotować coś wyjątkowego. Przychodzą do
mnie rodzice mojego narzeczonego. Muszę zabłysnąć, więc na pewno poczęstuję ich
wyrobami DR GERARDA. Prawdopodobnie będą to CIASTKA GHOSTERS O SMAKU
KECZUPOWYM. Wyjątkowy smak dla wyjątkowych gości. Do tego przywita ich
ROLADA DYNIOWA Z
ORZECHAMI.
Składniki : ½ małej dyni, 120 g cukru, 3 jajka, 50 g miodu,
sól, 60 ml oleju roślinnego, 160 g mąki, 2 łyżeczki przyprawy do piernika, 1 i
1/2 łyżeczki sody.
Na nadzienie : 250 g mielonego twarogu, 250 g serka
śmietankowego ( naturalnego ), 50 g cukru pudru, 250 ml śmietany kremówki.
Wykończenie : 80 g posiekanych orzechów laskowych.
Sposób wykonania – Dynię obrać i usunąć nasiona. Zetrzeć na
dużych oczkach i włożyć do garnka. Zasypać cukrem i dolać 100 ml wody. Dusić 15
minut do miękkości. Poczekać, aż ostygnie i zmiksować. Jajka ubić z cukrem i
miodem na pianę. Dodać szczyptę soli i wmiksować olej. Mąkę przesiać do misy i
wymieszać z przyprawą do piernika oraz sodą. Suchą mieszankę wmieszać stopniowo
do piany jajecznej. Pod koniec dołożyć jeszcze przecier dyniowy. Gotowe ciasto
rozsmarować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w
piekarniku rozgrzanym do 170 C. Upieczone ciasto studzić przez chwilę. Jeszcze
ciepłe zwinąć razem z papierem w roladę i poczekać, aż zupełnie ostygnie. Ubić
w misie twaróg z serkiem śmietankowym, cukrem pudrem i śmietaną, aby powstał
gęsty krem. Z ostudzonego placka zdjąć papier do pieczenia. Położyć ciasto na
ściereczce i posmarować większą częścią kremu. Za pomocą ściereczki zwinąć
placek w roladę. Resztę kremu rozsmarować na całej powierzchni rolady i
obtoczyć ją orzeszkami. Wstawić do lodówki na około 2 godziny. Czas
przygotowania około 70 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz