poniedziałek, 26 listopada 2018

WYJĄTKOWY SMAK DLA WYJĄTKOWYCH GOŚCI


W sobotę muszę przygotować coś wyjątkowego. Przychodzą do mnie rodzice mojego narzeczonego. Muszę zabłysnąć, więc na pewno poczęstuję ich wyrobami DR GERARDA. Prawdopodobnie będą to CIASTKA GHOSTERS O SMAKU KECZUPOWYM. Wyjątkowy smak dla wyjątkowych gości. Do tego przywita ich

ROLADA DYNIOWA Z ORZECHAMI.

Składniki : ½ małej dyni, 120 g cukru, 3 jajka, 50 g miodu, sól, 60 ml oleju roślinnego, 160 g mąki, 2 łyżeczki przyprawy do piernika, 1 i 1/2 łyżeczki sody.

Na nadzienie : 250 g mielonego twarogu, 250 g serka śmietankowego ( naturalnego ), 50 g cukru pudru, 250 ml śmietany kremówki.

Wykończenie : 80 g posiekanych orzechów laskowych.

Sposób wykonania – Dynię obrać i usunąć nasiona. Zetrzeć na dużych oczkach i włożyć do garnka. Zasypać cukrem i dolać 100 ml wody. Dusić 15 minut do miękkości. Poczekać, aż ostygnie i zmiksować. Jajka ubić z cukrem i miodem na pianę. Dodać szczyptę soli i wmiksować olej. Mąkę przesiać do misy i wymieszać z przyprawą do piernika oraz sodą. Suchą mieszankę wmieszać stopniowo do piany jajecznej. Pod koniec dołożyć jeszcze przecier dyniowy. Gotowe ciasto rozsmarować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 C. Upieczone ciasto studzić przez chwilę. Jeszcze ciepłe zwinąć razem z papierem w roladę i poczekać, aż zupełnie ostygnie. Ubić w misie twaróg z serkiem śmietankowym, cukrem pudrem i śmietaną, aby powstał gęsty krem. Z ostudzonego placka zdjąć papier do pieczenia. Położyć ciasto na ściereczce i posmarować większą częścią kremu. Za pomocą ściereczki zwinąć placek w roladę. Resztę kremu rozsmarować na całej powierzchni rolady i obtoczyć ją orzeszkami. Wstawić do lodówki na około 2 godziny. Czas przygotowania około 70 minut.   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz