Witam.
I oto kolejny post poświęcony cudownej dyni. Nie zapominam o dodatkowej
atrakcji i przysmaku, czyli słodyczach firmy ,,Dr Gerard”. Ostatnio posmakowały
mi wyśmienite Andruty. Zakochałam się w nich. Dziś chciałabym zaproponować Wam
ciasto dyniowe, do którego potrzebuję: około 2 szklanki miąższu z dyni,0,5
szklanki cukru,2 szklanki mąki,2,5 łyżki cynamonu,3 jaja, cukier waniliowy,0,5
szklanki oleju, łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia, orzechy włoskie.
I jak już wszystkie mam przygotowane składniki, to pracę swoją zaczynam od
zmiksowania jajek z cukrem ,aż do momentu uzyskania jednolitej masy. Miąższ z
dyni siekam lub trę na tarce. Odsączam. Dodaję orzechy. Do utartej wcześniej
masy z jaj i cukru dodaję pozostałe składniki. Mieszam. Dodaję dynię z
orzechami i ponownie mieszam całość. Ciasto dyniowe przelewam do blachy
wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Wkładam do piekarnika
rozgrzanego do 180 stopni na ok. 45-60 minut. Ciasto z dyni podaję z
lodami waniliowymi oraz bitą śmietaną. I
tak to już wszystko. Jednak szepnę Wam na ucho, że najchętniej sięgam jednak po
słodycze ,,Dr Gerard”, ponieważ są łatwe do przygotowania, czyli wystarczą zakupy
i smakują bosko. Słodycze tej firmy są nie zastąpione. Już wielokrotnie
uratowały mi rodzinne święta. Ostatnio wykorzystałam je podczas spotkania rodzinnego w dniu pierwszego
listopada. Kupiłam na tą okazję Torcik czekoladowy, Andruty oraz ciastka
pełnoziarniste. Wszystkim smakowały. Pozdrawiam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz