poniedziałek, 26 listopada 2018

DOBRE NA POCZĘSTUNEK


Chyba każdy lubi andruty. W mojej rodzinie wszyscy zajadamy się nimi. Najlepiej smakują nam ANDRUTY DR GERARDA. Kupujemy je codziennie. Dzisiaj również zrobiłam zapasy, nawet większe niż zwykle, ponieważ mają przyjść dzieci sąsiadki. Będę miała ich czym poczęstować. Jeśli zdążę, to upiekę jeszcze  

CIASTO ZNADZIENIEM MARCEPANOWYM.

Składniki : 230 g mąki pszennej, 50 g cukru pudru, 150 g masła, 1 jajko.

Na krem : 200 g marcepana, 2 jajka, 150 g masła.

Wykończenie : 700 g kolorowych porzeczek, 1 torebka przejrzystej galaretki.

Sposób wykonania – Mąkę przesiać wraz z cukrem pudrem do misy. Dodać pokrojone na kawałki masło oraz jajko i zagnieść gładkie ciasto. Następnie uformować je w kulę i odłożyć w chłodne miejsce na około 1 godzinę. Po wyjęciu rozwałkować na okrągły placek o grubości około 3 mm. Brytfankę z wyższą krawędzią wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie rozłożyć w niej ciasto tak, aby uformować wyższą krawędź. Marcepan pokroić na małe kawałki, a potem utrzeć z jajkami i masłem. Rozsmarować nadzienie na cieście w brytfannie. Piec całość w nagrzanym piekarniku przez około 40 minut w temperaturze 180 C. Porzeczki oczyścić, opłukać i osuszyć. Następnie rozłożyć je na ostygniętym cieście. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Lekko stężałą wyłożyć na porzeczki. Placek w brytfannie wstawić do lodówki. Do ciasta, jeszcze przed pieczeniem, można dodać kawałeczki pomarańczowej, kandyzowanej skórki albo rodzynki. Jego smak będzie jeszcze ciekawszy. Czas przygotowania około 70 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz