Chyba każdy lubi andruty. W mojej
rodzinie wszyscy zajadamy się nimi. Najlepiej smakują nam ANDRUTY DR GERARDA. Kupujemy
je codziennie. Dzisiaj również zrobiłam zapasy, nawet większe niż zwykle,
ponieważ mają przyjść dzieci sąsiadki. Będę miała ich czym poczęstować. Jeśli
zdążę, to upiekę jeszcze
CIASTO
ZNADZIENIEM MARCEPANOWYM.
Składniki : 230 g mąki pszennej, 50 g cukru pudru, 150 g
masła, 1 jajko.
Na krem : 200 g marcepana, 2 jajka, 150 g masła.
Wykończenie : 700 g kolorowych porzeczek, 1 torebka
przejrzystej galaretki.
Sposób wykonania – Mąkę przesiać wraz z cukrem pudrem do
misy. Dodać pokrojone na kawałki masło oraz jajko i zagnieść gładkie ciasto.
Następnie uformować je w kulę i odłożyć w chłodne miejsce na około 1 godzinę.
Po wyjęciu rozwałkować na okrągły placek o grubości około 3 mm. Brytfankę z
wyższą krawędzią wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie rozłożyć w niej
ciasto tak, aby uformować wyższą krawędź. Marcepan pokroić na małe kawałki, a
potem utrzeć z jajkami i masłem. Rozsmarować nadzienie na cieście w brytfannie.
Piec całość w nagrzanym piekarniku przez około 40 minut w temperaturze 180 C.
Porzeczki oczyścić, opłukać i osuszyć. Następnie rozłożyć je na ostygniętym
cieście. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Lekko stężałą
wyłożyć na porzeczki. Placek w brytfannie wstawić do lodówki. Do ciasta,
jeszcze przed pieczeniem, można dodać kawałeczki pomarańczowej, kandyzowanej
skórki albo rodzynki. Jego smak będzie jeszcze ciekawszy. Czas przygotowania
około 70 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz