czwartek, 29 listopada 2018
Wnuczka mój łasuch
Moja wnuczka miała chęć na batonika. Córce dałem przepis na batoniki pryncypałkowo-daktylowo z budyniem z nasionów hia ze strony Doktora Gerarda http://drgerard.eu/ Bardzo jej smakowały. Zabrała nawet do przeczkola aby poczęstować dzieci. Dzieciaką również smakowały. Zabrała też wafelki od Doktora Gerarda.Wnuczka jest łasuchemna słodycze dlatego zawsze coś w domu musi być, szczególnie lubi słodycze od firmy Doktor Gerard. Składniki
• 1 paczka wafelków Pryncypałki Dr.Gerard
• 1 szklanka migdałów
• 1 szklanka suszonych daktyli
• 1 szklanka rodzynek
• 1 szklanka mleka kokosowego
• 1 brzoskwinia (może być z puszki)
• 4 łyżki nasion chia
Sposób przygotowania
Zalej daktyle wrzątkiem, odstaw na 20 minut, a następnie dobrze odsącz. Do blendera wsyp migdały i drobno zmiksuj. Dorzuć odcedzone daktyle i rodzynki. Wszystko zmiksuj. Przełóż masę do miski, dodaj pokruszone PRYNCYPAŁKI, wymieszaj i wstaw do lodówki na 20 minut.
W tym czasie szklankę mleka kokosowego dokładnie wymieszaj z nasionami chia. Wstaw do lodówki na przynajmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Wstępnie schłodzoną masę na batony uformuj w blok i schładzaj dalej.
Przełóż budyń do ozdobnych miseczek. Brzoskwinie zmiksuj na mus i udekoruj budyń. Górę deseru koniecznie posyp pokruszonymi PRYNCYPAŁKAMI, nada to chrupkości i słodkości.
Blok pokrój ostrym nożem na batony.
Deser świetnie sprawdzi się jako śniadanie lub podwieczorek.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz