wtorek, 12 października 2021
Czekolada jakie korzyści dla nas?
Mazdy z nas będąc dzieckiem lubił słodycze, a najbardziej to takie w czekoladzie. Dlaczego to właśnie najbardziej nam smakują wyroby czekoladowe? Jak wiadomo to w czekoladzie jest ponad 600 substancji, które mają dobroczynny wpływ na nasze zdrowie.
Najważniejsze to są:
-węglowodany mające główne źródło energii, a dla mózgu jedyne.
białko,
-magnez
- żelazo.
-potas,
-cynk.
-miedź,
-magnez,
-niacyna,
-flawonoidy,
--teobromina.
-błonnik,
-antyoksydanty,
-fenyloalanina,
-witaminy A, E i z grupy B,
-kwasy omega-6.
W czekoladzie białej i mlecznej znajduje się wiele więcej wapnia , a to ze względu na to iż w dwoin składzie zawierają mleko skondensowane.
Natomiast czekolada gorzka jest uważana za najzdrowszą czekoladę.
W jesienne wieczory, które właśnie teraz następują, tabliczka czekolady prócz energii, poprawia humor, znika zmęczenie, a więc poprawia nam nastrój.
W niektórych przypadkach jest nie wskazane spożywanie czekolady, szczególnie musżzą uważać ludzie mający kłopoty z cukrzydcą, nadwagą, oraz mający alergię na kakaoo.
Kiedy pragniemy sobie ppoprawić humor najlepiej sięgnąć po wyroby czekoladowe Dr Gerarda między innymi takie jak:
Pryncypalki -wafelki oblane czekoladą.
-ciastka Pasja -herbatniki oblane czekoladą.
-GINGERBREADS -pierniczki z nadzieniem w czekoladzie.
Wszystkich pragnących uzyskać więcej wiedzy na temat dobroci płynącej ze spożywania czekolady odsyłam na stronę pod adresem:
https://www.wapteka.pl/blog/artykul/czekolada-13-korzysci-dla-zdrowia-infografika na której właśnie wiele cennych wiadomości znalazłem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz