wtorek, 12 października 2021

Czekolada jakie korzyści dla nas?

Mazdy z nas będąc dzieckiem lubił słodycze, a najbardziej to takie w czekoladzie. Dlaczego to właśnie najbardziej nam smakują wyroby czekoladowe? Jak wiadomo to w czekoladzie jest ponad 600 substancji, które mają dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Najważniejsze to są: -węglowodany mające główne źródło energii, a dla mózgu jedyne. białko, -magnez - żelazo. -potas, -cynk. -miedź, -magnez, -niacyna, -flawonoidy, --teobromina. -błonnik, -antyoksydanty, -fenyloalanina, -witaminy A, E i z grupy B, -kwasy omega-6. W czekoladzie białej i mlecznej znajduje się wiele więcej wapnia , a to ze względu na to iż w dwoin składzie zawierają mleko skondensowane. Natomiast czekolada gorzka jest uważana za najzdrowszą czekoladę. W jesienne wieczory, które właśnie teraz następują, tabliczka czekolady prócz energii, poprawia humor, znika zmęczenie, a więc poprawia nam nastrój. W niektórych przypadkach jest nie wskazane spożywanie czekolady, szczególnie musżzą uważać ludzie mający kłopoty z cukrzydcą, nadwagą, oraz mający alergię na kakaoo. Kiedy pragniemy sobie ppoprawić humor najlepiej sięgnąć po wyroby czekoladowe Dr Gerarda między innymi takie jak: Pryncypalki -wafelki oblane czekoladą. -ciastka Pasja -herbatniki oblane czekoladą. -GINGERBREADS -pierniczki z nadzieniem w czekoladzie. Wszystkich pragnących uzyskać więcej wiedzy na temat dobroci płynącej ze spożywania czekolady odsyłam na stronę pod adresem: https://www.wapteka.pl/blog/artykul/czekolada-13-korzysci-dla-zdrowia-infografika na której właśnie wiele cennych wiadomości znalazłem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz