Dzień
dobry. Jest kwiecień i za niecałe dwa tygodnie Święta. Tego roku wyjątkowe, bo
mój Ojciec obchodzi sześćdziesiąte piąte urodziny. Zaprosił całą rodzinę na
pierwszy dzień świąt na uroczystość. Tak, więc już teraz trwa planowanie i
robienie pierwszych zakupów. Napoje zgrzewkami przytargane z Tesco oraz zapas
słodyczy takich jak „PryncyTorcik” czy „Zwierzaki maślane” firmy dr Gerard.
Mięso i owoce kupią w przyszłym tygodniu.
Gdy
tak siedzimy z filiżanką kawy w dłoni, rozmawiamy o plackach, które można upiec
na Wielkanoc. Padły różne propozycje: Baba wielkanocna, Pascha serowa. Ja jednak
upieram się przy tradycyjnym Mazurku. Takim z masą kajmakową, owocami i
orzechami. Zdradzę Wam, że kajmak jest moim ulubionym kremem. W moim rodzinnym
domu wypróbowano już chyba wszystkie sposoby przygotowania tej masy.
Gotowaliśmy mleko skondensowane słodzone, przez trzy godzinny, innym razem
gotowano śmietanki z cukrem trzcinowym, nawet kiedyś kupiliśmy gotową masę z
puszce. Jednak to co samemu się zrobi, jest niezastąpione. Gdy „poszliśmy na
swoje”, moja ślubna wprowadziła mazurki z ogromną ilością bakalii, migdałami,
figami, rodzynkami, skórkami kandyzowanymi, ananasem, daktylami itd.
Jednak
wolę tradycyjny Polski Mazurek, bez przesadnej ilości bakalii. Mam nadzieję, że
tymi słowami nie narażę się mojej Żonie. Oto przepis na moje ulubione ciasto
wielkanocne:
Składniki:
Ciasto:
- 170 g mąki pszennej
- 25 g cukru pudru
- 100 g schłodzonego masła
- ½ łyżki kwaśnej śmietany 18 %
- 1 żółtko
- Szczypta soli
Kajmak:
- 160 ml śmietany kremówki 36 %
- 140 gram cukru trzcinowego
- 1 laskę wanilii
Bakalie do dekoracji
Przygotowanie:
Wszystkie
składniki na ciasto wyrobić. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią i włożyć na
godzinę do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować na grubość 4 mm. Wyłożyć nim
tortownicę 24 cm. Z pozostałego ciasta uformować wałeczek i przykleić do
krawędzi ciasta. Tak by masa nie spłynęła. Ciasto ponownie schłodzić ok. godziny.
Przed pieczeniem ciasto ponakłuwać widelcem. Piec ok. 20 minut w temp 200
stopni. Wyjąć z formy i studzić na kratce.
Wszystkie
składniki na kajmak gotować w małym garnku ok. 30 minut, mieszając co jakiś
czas. Gotowy kajmak wylać na upieczone ciasto. Rozprowadzić równomiernie. Po wystygnięciu
wstawić do lodówki do stężenia. Na koniec ozdobić według uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz