środa, 5 kwietnia 2017

Ulubione ciasto - Mazurek.

            Dzień dobry. Jest kwiecień i za niecałe dwa tygodnie Święta. Tego roku wyjątkowe, bo mój Ojciec obchodzi sześćdziesiąte piąte urodziny. Zaprosił całą rodzinę na pierwszy dzień świąt na uroczystość. Tak, więc już teraz trwa planowanie i robienie pierwszych zakupów. Napoje zgrzewkami przytargane z Tesco oraz zapas słodyczy takich jak „PryncyTorcik” czy „Zwierzaki maślane” firmy dr Gerard. Mięso i owoce kupią w przyszłym tygodniu.
            Gdy tak siedzimy z filiżanką kawy w dłoni, rozmawiamy o plackach, które można upiec na Wielkanoc. Padły różne propozycje: Baba wielkanocna, Pascha serowa. Ja jednak upieram się przy tradycyjnym Mazurku. Takim z masą kajmakową, owocami i orzechami. Zdradzę Wam, że kajmak jest moim ulubionym kremem. W moim rodzinnym domu wypróbowano już chyba wszystkie sposoby przygotowania tej masy. Gotowaliśmy mleko skondensowane słodzone, przez trzy godzinny, innym razem gotowano śmietanki z cukrem trzcinowym, nawet kiedyś kupiliśmy gotową masę z puszce. Jednak to co samemu się zrobi, jest niezastąpione. Gdy „poszliśmy na swoje”, moja ślubna wprowadziła mazurki z ogromną ilością bakalii, migdałami, figami, rodzynkami, skórkami kandyzowanymi, ananasem, daktylami itd.
            Jednak wolę tradycyjny Polski Mazurek, bez przesadnej ilości bakalii. Mam nadzieję, że tymi słowami nie narażę się mojej Żonie. Oto przepis na moje ulubione ciasto wielkanocne:
Składniki:
Ciasto:
  • 170 g mąki pszennej
  • 25 g cukru pudru
  • 100 g schłodzonego masła
  • ½ łyżki kwaśnej śmietany 18 %
  • 1 żółtko
  • Szczypta soli

Kajmak:
  • 160 ml śmietany kremówki 36 %
  • 140 gram cukru trzcinowego
  • 1 laskę wanilii

Bakalie do dekoracji
Przygotowanie:
            Wszystkie składniki na ciasto wyrobić. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować na grubość 4 mm. Wyłożyć nim tortownicę 24 cm. Z pozostałego ciasta uformować wałeczek i przykleić do krawędzi ciasta. Tak by masa nie spłynęła. Ciasto ponownie schłodzić ok. godziny. Przed pieczeniem ciasto ponakłuwać widelcem. Piec ok. 20 minut w temp 200 stopni. Wyjąć z formy i studzić na kratce.

            Wszystkie składniki na kajmak gotować w małym garnku ok. 30 minut, mieszając co jakiś czas. Gotowy kajmak wylać na upieczone ciasto. Rozprowadzić równomiernie. Po wystygnięciu wstawić do lodówki do stężenia. Na koniec ozdobić według uznania. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz