środa, 5 kwietnia 2017

Życie bez cukru



Kwiecień – cudowny miesiąc. Słoneczko przygrzewa coraz bardziej. Drzewa wypuszczają młode listki. Przyroda budzi się ze snu zimowego. Widać to coraz wyraźniej. Marta i Ola schowały ciepłe swetry i kurtki na dno szafy. Do późnej jesieni zapomną o ich istnieniu. Wiosenna, kolorowa moda dodaje dziewczętom wigoru i radości. Mobilizuje do dbania o siebie, o swój wygląd. Dziewczyny coraz częściej zażywają aktywności fizycznej na świeżym powietrzu. Długie spacery, przebieżki, rowerowe przejażdżki stały się zdrowym nawykiem nastolatek. Dziewczyny dbają aby również ich dieta współgrała z aktywnym trybem życia. Jedzą lekkostrawne potrawy – gotowane oraz pieczone w piekarniku mięsa i ryby. Spożywają jak najwięcej sałatek ze świeżych warzyw, czemu sprzyja pora roku. Co więcej, do sałatek nie używają majonezu i śmietany, które zastąpiły oliwą z oliwek. Starają się ze swojego jadłospisu wyeliminować cukier. Sięgają po pełnoziarniste produkty Dr Gerarda. Dzień rozpoczynają z wit’AM ciastkami na dzień dobry z dodatkiem cennych dla zdrowia suszonych owoców. Suszone owoce stały się dla dziewcząt głównym zamiennikiem cukru w domowych wypiekach. Gdy najdzie je chęć na słodycz sięgają do deseroteki po sprawdzone prozdrowotne przepisy. Pieczona domowa granola z wit’AM Dr Gerard jest jednym z nich. Dobrym pomysłem jest tu zastąpienie cukru miodem oraz bakaliami. Miód oraz suszone owoce są bardzo popularne jako zamienniki cukru stosowane w wypiekach ale nie jedyne. Marta i Ola znają jeszcze kilka innych naturalnych i zdrowych zamienników cukru. Na przykład: cukier kokosowy, który dobrze reaguje na wysoką temperaturę, melasa, stawia, erytrytol oraz syrop klonowy. Jednak przede wszystkim kierują się ważną zasadą  aby zawsze zachować umiar.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz