Kwiecień – cudowny miesiąc. Słoneczko
przygrzewa coraz bardziej. Drzewa wypuszczają młode listki. Przyroda budzi się
ze snu zimowego. Widać to coraz wyraźniej. Marta i Ola schowały ciepłe swetry i
kurtki na dno szafy. Do późnej jesieni zapomną o ich istnieniu. Wiosenna, kolorowa
moda dodaje dziewczętom wigoru i radości. Mobilizuje do dbania o siebie, o swój
wygląd. Dziewczyny coraz częściej zażywają aktywności fizycznej na świeżym
powietrzu. Długie spacery, przebieżki, rowerowe przejażdżki stały się zdrowym nawykiem
nastolatek. Dziewczyny dbają aby również ich dieta współgrała z aktywnym trybem
życia. Jedzą lekkostrawne potrawy – gotowane oraz pieczone w piekarniku mięsa i
ryby. Spożywają jak najwięcej sałatek ze świeżych warzyw, czemu sprzyja pora roku. Co więcej, do sałatek nie używają majonezu i
śmietany, które zastąpiły oliwą z oliwek. Starają się ze swojego jadłospisu
wyeliminować cukier. Sięgają po pełnoziarniste produkty Dr Gerarda. Dzień rozpoczynają
z wit’AM ciastkami na dzień dobry z dodatkiem cennych dla zdrowia suszonych
owoców. Suszone owoce stały się dla dziewcząt głównym zamiennikiem cukru w domowych
wypiekach. Gdy najdzie je chęć na słodycz sięgają do deseroteki po sprawdzone
prozdrowotne przepisy. Pieczona domowa granola z wit’AM Dr Gerard jest jednym z
nich. Dobrym pomysłem jest tu zastąpienie cukru miodem oraz bakaliami. Miód
oraz suszone owoce są bardzo popularne jako zamienniki cukru stosowane w
wypiekach ale nie jedyne. Marta i Ola znają jeszcze kilka innych naturalnych i
zdrowych zamienników cukru. Na przykład: cukier kokosowy, który dobrze reaguje
na wysoką temperaturę, melasa, stawia, erytrytol oraz syrop klonowy. Jednak przede wszystkim kierują się ważną zasadą aby zawsze zachować umiar.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz