Domowa granola
Córka bardzo nie lubi rodzynek dlatego wygrzebywała je z płatków owsianych. Podczas śniadania odkładała żurawinę z miski i robiła to czasem tak długo, że mleko było zimne, a płatki całkowicie rozmoknięte.
Dlatego od jakiegoś czasu, Zosia sama przygotowuje własną granolę, w której nie ma ani pół rodzynki, jest za to dużo migdałów, orzechów laskowych i morele z żurawiną.
Czasem dodaje też cynamon, niekiedy dosypuje trochę orzechów nerkowca, a czasami na sam koniec wsypuje drobno pokruszoną czekoladę lub kruche Maltikeks -Dr Gerarda.
Poniższy przepis to jej podstawowa receptura. Warto zacząć przygodę z domową granolą właśnie od niego, a z czasem wzbogacać go o swoje ulubione dodatki. Należy pamiętać, że im lepszych składników użyjemy, tym granola będzie smaczniejsza – dlatego sięgnijmy po ekologiczne morele i dobrej jakości żurawinę.
Zosia wyznaje, że jakie śniadanie, taki cały dzień!
Przepis na domowa granolę;
Składniki:
1 szklanka migdałów
1 szklanka orzechów włoskich
1 szklanka orzechów laskowych
1 szklanka pestek dyni
2 szklanki płatków owsianych
1 szklanki suszonej żurawiny
1 szklanki suszonych moreli
1 szklanki miodu, syropu z agawy, syropu klonowego lub innego ulubionego płynnego słodu
1 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Orzechy, pestki i płatki owsiane wsypać do miski, wlać syrop i wszystko delikatnie mieszać drewnianą łyżką.
Kiedy wszystkie orzechy będą delikatnie sklejone, wyłożyć je na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzić i na koniec posypać cynamonem.
Piec przez 20 – 30 minut, w tym czasie można dwa razy zamieszać piekące się orzechy tak, aby wszystkie złociły się równomiernie.
Upieczone orzechy wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Kiedy przestygną połamać, dodać suszone owoce i porządnie wymieszać. Przesypać do szczelnego słoja i zjadać z jogurtem, ulubionym mlekiem lub świeżymi owocami.
Życzę smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz