Dawno, dawno temu, a może jeszcze dawniej, znano tylko sól i
używano jej zarówno do potraw, jak i do wypieków, które w tamtych czasy
potrafili ludzie zrobić. Z upływającym czasem odnajdywano rośliny, zioła i
przez wieki sprawdzano, testowano i udoskonalano potrawy i wypieki dodając do ich
smaku szeroką gamę przypraw. W obecnych czasach przyprawy spełniają funkcję nie
tylko smakowe, ale również lecznicze, jak i służą zdobieniu Słodkich wyrobów. Bo
czymże była by gastronomia bez soli na pierwszym miejscu, a w dalszej
kolejności przypraw korzennych? Na przykład Imbir, czyli bulwiaste kłącze
wykopywane z ziemi, jest oferowany świeży jak i suszony, a używa się go do
pieczywa, pierników, herbatników, ciastek i deserów.
Dr Gerard oferuje w szerokiej gamie swoich wyrobów Słodkie
produkty w idealnej kompozycji przypraw, mianowicie szeroki wachlarz smakowy
np.: Wafelków, Rurek, Markiz, Kruchych, Biszkoptów, Pierniczków i dołożę jeszcze
jak przykład wyborne i przepyszne Francuskie.
Wracając do przypraw, patrząc od strony zwykłego Kowalskiego,
im dalej zagłębiamy się w arkana sztuki dozowania przypraw przy wypieku
słodkich wyrobów, to dosłownie włos jeży się na głowie!
Najlepszym tego przykładem jest Kardamon – nasiona tej
rośliny to jedne z najdelikatniejszych i najdroższych przypraw. Największe
uznanie ma przy bożonarodzeniowych wypiekach, jak choćby Pierniczki Dr Gerarda,
pomaga w trawieniu, natomiast dodany do kawy staje się afrodyzjakiem.
Niestety, ale muszę podbić stawkę, gdyż Szafran, czyli
kilogram żółtego proszku sięga ceny kilograma złota i jest przyprawą bezcenną w
wypieku deserów, ciast piaskowych i keksów oraz również służy jako afrodyzjak.
Po wiele bardzo ciekawych informacji na temat przypraw
zapraszam na stronkę: http://www.piekarnie.pl/info.php?page=art_przyprawy.
Znajdziecie tam wiedzę przydatną dla każdego pasjonata Słodkich wypieków.
Serdecznie polecam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz