poniedziałek, 30 października 2017

„Ile uroku nadają przyprawy w ciastkach?”


Dawno, dawno temu, a może jeszcze dawniej, znano tylko sól i używano jej zarówno do potraw, jak i do wypieków, które w tamtych czasy potrafili ludzie zrobić. Z upływającym czasem odnajdywano rośliny, zioła i przez wieki sprawdzano, testowano i udoskonalano potrawy i wypieki dodając do ich smaku szeroką gamę przypraw. W obecnych czasach przyprawy spełniają funkcję nie tylko smakowe, ale również lecznicze, jak i służą zdobieniu Słodkich wyrobów. Bo czymże była by gastronomia bez soli na pierwszym miejscu, a w dalszej kolejności przypraw korzennych? Na przykład Imbir, czyli bulwiaste kłącze wykopywane z ziemi, jest oferowany świeży jak i suszony, a używa się go do pieczywa, pierników, herbatników, ciastek i deserów.

Dr Gerard oferuje w szerokiej gamie swoich wyrobów Słodkie produkty w idealnej kompozycji przypraw, mianowicie szeroki wachlarz smakowy np.: Wafelków, Rurek, Markiz, Kruchych, Biszkoptów, Pierniczków i dołożę jeszcze jak przykład wyborne i przepyszne Francuskie.

Wracając do przypraw, patrząc od strony zwykłego Kowalskiego, im dalej zagłębiamy się w arkana sztuki dozowania przypraw przy wypieku słodkich wyrobów, to dosłownie włos jeży się na głowie!

Najlepszym tego przykładem jest Kardamon – nasiona tej rośliny to jedne z najdelikatniejszych i najdroższych przypraw. Największe uznanie ma przy bożonarodzeniowych wypiekach, jak choćby Pierniczki Dr Gerarda, pomaga w trawieniu, natomiast dodany do kawy staje się afrodyzjakiem.

Niestety, ale muszę podbić stawkę, gdyż Szafran, czyli kilogram żółtego proszku sięga ceny kilograma złota i jest przyprawą bezcenną w wypieku deserów, ciast piaskowych i keksów oraz również służy jako afrodyzjak.

Po wiele bardzo ciekawych informacji na temat przypraw zapraszam na stronkę: http://www.piekarnie.pl/info.php?page=art_przyprawy. Znajdziecie tam wiedzę przydatną dla każdego pasjonata Słodkich wypieków. Serdecznie polecam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz