Placek budyniowy na
Markizach.
Mamy jesień. Pogoda
za oknami typowa dla tej pory roku. Szaro, zimno i pada lekki deszcz.
W tym czasie zaczął się sezon na nasze polskie jabłka. Są
pyszne, soczyste zdrowe o tej porze najtańsze oraz prosto z drzew.
Często wykorzystujemy je na surowo do surówek, deserów,
przepysznej szarlotki, musów, kompotów. Warto zasmakować się w
ich spożywaniu. Jabłka obniżają cholesterol jak również mają
bardzo dużo błonnika, często nazywane są eliksirem młodości.
Zawierają mnóstwo witamin, A, C, E oraz z grupy B, żelazo, cynk,
krzem. Poprawiają ją naszą urodę. Każdy znajdzie coś dla siebie
możemy cieszyć się mnóstwem ich gatunków. Antonówki, szara
reneta, mekintosze stare odmiany świetne do szarlotki, deserów.
Letnie jabłka papierówki na kompoty, lobo, kortland, ligole czy
rubiny nadają się do chrupania. A dzisiaj wykorzystamy je do
pysznego deseru ze stron
dr Gerarda DESEROTEKA
mamy tam świetny przepis na https://drgerard.eu/przepisy
placek budyniowy na Markizach Mafijnych z musem jabłkowym. Ja sama
przygotowałam do tego deseru jabłka cztery sztuki szarej renety.
Lekkie, kwaskowe ale bardzo pyszne. Do tego w takie chłodne dni
możemy samemu przygotować gorącą czekoladę. Potrzebujemy gorzką
oraz mleczną czekoladę. Rozpuszczamy w garnku dolewamy mleka.
Podgrzewamy mieszając możemy lekko zmiksować aż powstanie
delikatna pianka. Pyszne dzieciaki uwielbiają ją. Od czasu do czasu
nakładam im na wierzch bitą śmietanę choć to bardzo kaloryczny
napój.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz