środa, 25 października 2017

Placek budyniowy na Markizach.

Placek budyniowy na Markizach.


Mamy jesień. Pogoda za oknami typowa dla tej pory roku. Szaro, zimno i pada lekki deszcz. W tym czasie zaczął się sezon na nasze polskie jabłka. Są pyszne, soczyste zdrowe o tej porze najtańsze oraz prosto z drzew. Często wykorzystujemy je na surowo do surówek, deserów, przepysznej szarlotki, musów, kompotów. Warto zasmakować się w ich spożywaniu. Jabłka obniżają cholesterol jak również mają bardzo dużo błonnika, często nazywane są eliksirem młodości. Zawierają mnóstwo witamin, A, C, E oraz z grupy B, żelazo, cynk, krzem. Poprawiają ją naszą urodę. Każdy znajdzie coś dla siebie możemy cieszyć się mnóstwem ich gatunków. Antonówki, szara reneta, mekintosze stare odmiany świetne do szarlotki, deserów. Letnie jabłka papierówki na kompoty, lobo, kortland, ligole czy rubiny nadają się do chrupania. A dzisiaj wykorzystamy je do pysznego deseru ze stron 
dr Gerarda DESEROTEKA mamy tam świetny przepis na https://drgerard.eu/przepisy placek budyniowy na Markizach Mafijnych z musem jabłkowym. Ja sama przygotowałam do tego deseru jabłka cztery sztuki szarej renety. Lekkie, kwaskowe ale bardzo pyszne. Do tego w takie chłodne dni możemy samemu przygotować gorącą czekoladę. Potrzebujemy gorzką oraz mleczną czekoladę. Rozpuszczamy w garnku dolewamy mleka. Podgrzewamy mieszając możemy lekko zmiksować aż powstanie delikatna pianka. Pyszne dzieciaki uwielbiają ją. Od czasu do czasu nakładam im na wierzch bitą śmietanę choć to bardzo kaloryczny napój.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz