wtorek, 31 października 2017

Batoniki z płatków bakalii i jabłek

Składniki:

  • 2 jabłka
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki płatków jęczmiennych
  • 2 łyżki zarodków pszennych
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • kilka orzechów włoskich
  • kilka orzechów laskowych
  • 3 łyżki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki rodzynek
  • łyżeczka oliwy

Sposób przygotowania:

Batoniki z płatków bakalii i jabłek
Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Orzechy łuskamy, obieramy ze skorupek. Orzechy włoskie dodatkowo zalewam wrzątkiem i ściągam cienką brązową skórkę. Orzechy, żurawinę i rodzynki drobno kroimy i dodajemy do jabłek. Dodajemy wszystkie płatki, zarodki i oliwę. Całość mieszamy. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ( u mnie tortownica o średnicy 28 cm) i wygładzamy wierzch. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku ok 30 minut. Wyciągamy i jeszcze ciepłe kroimy na batoniki.


Polecam również Maltikeks dr. Gerard

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz