Gdy
otworzyłem oczy, nie mogłem uwierzyć w to, co zobaczyłem. Piękne słoneczko,
bezchmurne niebo. Szybko sprawdziłem temperaturę za oknem, było 15 stopni. Gdy wczoraj
spacerowałem z żoną, dało się odczuć ciepły front. Ale dzisiejszy poranek jest
jeszcze cieplejszy. Z radością poszedłem do sklepu po bułki, przy okazji
kupiłem dzieciom czekoladki Pasja. Pomyślałem, że coś słodkiego od „dr Gerard”
poprawi im samopoczucie w poniedziałkowy poranek. Gdy odprowadziłem ich do
szkoły, postanowiłem odwiedzić rodziców. Trafiłem akurat na śniadanie. Swoje już
zjadłem, ale gdy zobaczyłem, jak Mama zajada bułkę z powidłami śliwkowymi
własnej produkcji, nie mogłem się powstrzymać. W naszej rodzinie przetwory
mojej kochanej Mamusi są znane. Każdy wie, że w repertuarze ma: powidła
śliwkowe, prażone jabłka, gruszkowa konfitura z rodzynkami, mus jabłkowy ze
skórką pomarańczową oraz korzenne gruszki. Jako ciekawostkę podaję przepis na
Węgierkową Nutellę.
Składniki:
- 2,5 kg śliwek węgierek
- 0,5 kg cukru
- 4 łyżki kakao
- Gorzka czekolada
Sposób wykonania:
Umyte i
wydrylowane śliwki, wrzucić do garnka, gotować na małym ogniu, często
mieszając. Po odparowaniu wody, gdy śliwki będą gęste dodać cukier i ponownie
zagotować. Potem dodać kakao i połamaną czekoladę. Gotować na małym ogniu do
rozpuszczenia czekolady. Masę przełożyć do słoików, zawekować i zagotować.
Krem ten jest
tak dobry, że wyjadamy go łyżkami. Idealnie nadaje się na kanapki a w
szczególności do przełożenia ciast lub krakersów. Ostatnio wykorzystałem go do zrobienia
tarty z przepisu, który znalazłem w dziale Deseroteka na stronce „dr Gerard”.
Polecam, życzę smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz