poniedziałek, 16 października 2017

Domowe przetwory.

            Gdy otworzyłem oczy, nie mogłem uwierzyć w to, co zobaczyłem. Piękne słoneczko, bezchmurne niebo. Szybko sprawdziłem temperaturę za oknem, było 15 stopni. Gdy wczoraj spacerowałem z żoną, dało się odczuć ciepły front. Ale dzisiejszy poranek jest jeszcze cieplejszy. Z radością poszedłem do sklepu po bułki, przy okazji kupiłem dzieciom czekoladki Pasja. Pomyślałem, że coś słodkiego od „dr Gerard” poprawi im samopoczucie w poniedziałkowy poranek. Gdy odprowadziłem ich do szkoły, postanowiłem odwiedzić rodziców. Trafiłem akurat na śniadanie. Swoje już zjadłem, ale gdy zobaczyłem, jak Mama zajada bułkę z powidłami śliwkowymi własnej produkcji, nie mogłem się powstrzymać. W naszej rodzinie przetwory mojej kochanej Mamusi są znane. Każdy wie, że w repertuarze ma: powidła śliwkowe, prażone jabłka, gruszkowa konfitura z rodzynkami, mus jabłkowy ze skórką pomarańczową oraz korzenne gruszki. Jako ciekawostkę podaję przepis na Węgierkową Nutellę.
Składniki:
  • 2,5 kg śliwek węgierek
  • 0,5 kg cukru
  • 4 łyżki kakao
  • Gorzka czekolada

Sposób wykonania:
Umyte i wydrylowane śliwki, wrzucić do garnka, gotować na małym ogniu, często mieszając. Po odparowaniu wody, gdy śliwki będą gęste dodać cukier i ponownie zagotować. Potem dodać kakao i połamaną czekoladę. Gotować na małym ogniu do rozpuszczenia czekolady. Masę przełożyć do słoików, zawekować i zagotować.
Krem ten jest tak dobry, że wyjadamy go łyżkami. Idealnie nadaje się na kanapki a w szczególności do przełożenia ciast lub krakersów. Ostatnio wykorzystałem go do zrobienia tarty z przepisu, który znalazłem w dziale Deseroteka na stronce „dr Gerard”.

Polecam, życzę smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz