poniedziałek, 30 października 2017

NA KAŻDĄ OKAZJĘ



Każda uroczystość jest dobra, aby zaproponować CZEKOLADKI PASJA DR GERARDA. Dla mnie są po prostu wyjątkowe. Dotąd nie spotkałam się z tym, żeby komuś nie smakowały, dlatego zawsze, kiedy jest ku temu okazja, częstuje nimi swoich gości. W przyszłym tygodniu znów będę mogła się nimi rozkoszować, ponieważ szykuje się w naszym domu rodzinne spotkanie. Przyjeżdża rodzeństwo mojego męża. Będziemy omawiać nasz letni wyjazd do Grecji. Towarzystwo CZEKOLADEK PASJA z pewnością wprawi nas w znakomite nastroje. Być może dołączy do nas też    
BLOK Z BAKALIAMI.
Składniki :
Cały blok:
250 g masła, 2 szklanki mleka w proszku, 2/3 szklanki cukru, 5 łyżek kakao, paczka herbatników, pół szklanki bakalii ( orzechy, żurawina, migdały, rodzynki ).
Sposób wykonania- W dużym rondlu podgrzać masło razem z cukrem, powoli mieszając, aby cukier dobrze się rozpuścił, a masło nie przypaliło. Po chwili, gdy płynny tłuszcz lekko przestygnie, wsypać kakao i całość dobrze wymieszać. Herbatniki pokruszyć, ale kilka zostawić w większych kawałkach, by wetknąć je potem w ciasto. Do powstałej masy dołożyć jeszcze mleko w proszku, pokruszone drobniutko ciastka oraz bakalie. Dobrze wymieszać. Powstała masa powinna być dość gęsta. Teraz czas na uformowanie bloku. Masę przełożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Ugnieść, następnie powtykać odłożone kawałeczki ciastek- będzie to potem ładnie wyglądać w przekroju. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem blok czekoladowy pokroić na kawałki ostrym nożem. Czas przygotowania około 60 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz