Każda uroczystość jest dobra, aby zaproponować CZEKOLADKI
PASJA DR GERARDA. Dla mnie są po prostu wyjątkowe. Dotąd nie spotkałam się z
tym, żeby komuś nie smakowały, dlatego zawsze, kiedy jest ku temu okazja,
częstuje nimi swoich gości. W przyszłym tygodniu znów będę mogła się nimi
rozkoszować, ponieważ szykuje się w naszym domu rodzinne spotkanie. Przyjeżdża
rodzeństwo mojego męża. Będziemy omawiać nasz letni wyjazd do Grecji.
Towarzystwo CZEKOLADEK PASJA z pewnością wprawi nas w znakomite nastroje. Być
może dołączy do nas też
BLOK Z BAKALIAMI.
Składniki :
Cały blok:
250 g masła, 2 szklanki mleka w proszku, 2/3 szklanki cukru,
5 łyżek kakao, paczka herbatników, pół szklanki bakalii ( orzechy, żurawina,
migdały, rodzynki ).
Sposób wykonania- W dużym rondlu podgrzać masło razem z
cukrem, powoli mieszając, aby cukier dobrze się rozpuścił, a masło nie
przypaliło. Po chwili, gdy płynny tłuszcz lekko przestygnie, wsypać kakao i
całość dobrze wymieszać. Herbatniki pokruszyć, ale kilka zostawić w większych
kawałkach, by wetknąć je potem w ciasto. Do powstałej masy dołożyć jeszcze
mleko w proszku, pokruszone drobniutko ciastka oraz bakalie. Dobrze wymieszać.
Powstała masa powinna być dość gęsta. Teraz czas na uformowanie bloku. Masę
przełożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Ugnieść, następnie
powtykać odłożone kawałeczki ciastek- będzie to potem ładnie wyglądać w
przekroju. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem blok czekoladowy
pokroić na kawałki ostrym nożem. Czas przygotowania około 60 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz