Dla ZWIERZAKÓW MAŚLANYCH DR GERARDA, moje maluchy są w
stanie zrobić naprawdę dużo. Kiedy tylko chcę ich do czegoś zmobilizować
produkty tej firmy są dla mnie najlepszym sprzymierzeńcem. Jeśli trzeba wynieść
śmieci, pozmywać naczynia, czy odkurzyć mieszkanie, wykorzystuję te pyszne
wyroby jako rekompensatę za wykonane zadanie. Może nie jest to najlepszy sposób
, żeby nauczyć dziecko obowiązkowości, ale przyznam, że
naprawdę bardzo skuteczny. Muszę znaleźć inne metody wychowania, ale ZWIERZAKI
MAŚLANE nie znikną z naszego barku. Chociażby jutro, gdy odwiedzą nas
dziadkowie na pewno znajdą się na naszym stole. Żeby nie były samotne,
towarzystwa dotrzyma im
ROLADA WANILIOWA
Składniki :
Ciasto : 4 jajka, 150 g cukru, 150 mąki, 2 łyżki kakao, 50 g
startej, gorzkiej czekolady, łyżka oleju, łyżeczka proszku do pieczenia
Masa: 300 g słodkiej śmietanki, 250 g mascarpone, 3 łyżki
cukru, 3-4 krople aromatu z wanilii, polewa.
Sposób wykonania – Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić,
pod koniec dodać cukier. Potem wbijać po jednym żółtku, wlać olej, wciąż
miksując, ale na niskich obrotach. Mąkę połączyć z kakao, proszkiem do
pieczenia i startą czekoladą. Dodawać partiami do ciasta. Produkty mieszać do
momentu połączenia się składników. Ciasto wylać na wyłożoną papierem formę.
Wyrównać. Piec w temperaturze 180 C, przez około 15 minut. Po upieczeniu
biszkopt w formie odwrócić, zdjąć papier. Przełożyć na ściereczkę i pomału,
dłuższą stroną, zwinąć. Przygotować krem. Śmietankę ubić, dodając cukier i aromat
waniliowy. Mieszać, aż składniki się połączą. Mascarpone zmiksować, dodać bitą
śmietankę i mieszać do uzyskania gładkiej masy. Biszkopt rozwinąć, posmarować
blat kremem, kładąc większą ilość na początku, zmniejszając ją pod koniec.
Ciasto z kremem zrolować. Wierzch posmarować gęstą polewą czekoladową. Wstawić
do lodówki. Czas przygotowania około 70 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz