wtorek, 31 października 2017

Ciasteczka serowe

Ciasteczka serowe z chrupiącą skórką z wierzchu posypane cukrem (jeszcze przed pieczeniem). Bardzo proste i szybkie do wykonania i bardzo smaczne. Najlepiej smakują z filiżanką gorącej herbaty


Składniki
  • 50 dag mąki pszennej
  • 25 dag sera półtłustego
  • 20 dag cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany (5 dag)
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
     1 jajko do posmarowania ciastek
  • cukier kryształ do posypania

Przygotowanie
Ser (powinien być w temperaturze pokojowej) przełożyć do miski i rozgnieść widelcem, dodać resztę składników i wyrobić ciasto, rozwałkować na grubość 5 mm, podsypując mąką. Wykrawać szklanką lub kieliszkiem okrągłe ciasteczka o śr. 5,5 cm. 
 
Ułożyć na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem kryształem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec 30 minut. 
 
Smacznego!


Polecam również zwierzaki maślane dr. Gerard

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz