Rodzinna uroczystość stanowi dla mnie zawsze niemałą trudność.
Nigdy nie wiem, co przygotować, żeby każdy był zadowolony. Zazwyczaj mam
problem z imprezami na słodko. Nie za bardzo umiem piec, ale na szczęście są
jeszcze sklepy. Przede wszystkim kupuję wyroby DR GERARDA. Ostatnio W imieniny
męża na stole znalazły się CZEKOLADKI PASJA, właśnie tej firmy. Poza tym
uratowała mnie babcia, która upiekła
KARPATKĘ LECIUTKĄ JAK
PUCH.
Składniki : szklanka wody, 150 g masła, szklanka mąki
pszennej, 5 jajek, szczypta soli i
proszku do pieczenia.
Masa : 3 szklanki mleka, 300 g masła, ¾ szklanki cukru,
łyżka cukru waniliowego, po 80 g mąki pszennej i ziemniaczanej, 2 żółtka.
Sposób wykonania- Najpierw zrobimy ciasto – Wodę zagotować z
masłem. Zdjąć z ognia i mieszając, wsypać mąkę. Znowu gotować na małym ogniu
około 3 minuty, mieszając. Ciasto powinno być gładkie. Przestudzić je i
miksując, wbijać po jednym jajku. Wsypać sól i proszek. Zamieszać i podzielić
na dwie części. Formę wysmarować tłuszczem. Następnie rozprowadzić na niej
połowę ciasta. Piec około 30 minut, w temperaturze 180 C. W ten sam sposób
upiec drugą część ciasta. Przygotować masę. Zagotować 2 szklanki mleka i
cukier. Resztę mleka wymieszać z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami.
Przełożyć do gotującego się mleka, mieszając, by nie powstały gródki. Gotować
minutę, masa powinna zgęstnieć. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć i połączyć z
budyniem. Masę rozsmarować na jednym blacie ciasta. Przykryć drugim, wstawić do
lodówki. Posypać cukrem pudrem. Wierzch karpatki można posypać też sproszkowaną
czekoladą, mielonym kakao lub kawą. Czas przygotowania około 90 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz