środa, 25 października 2017

IMPREZY NA SŁODKO



Rodzinna uroczystość stanowi dla mnie zawsze niemałą trudność. Nigdy nie wiem, co przygotować, żeby każdy był zadowolony. Zazwyczaj mam problem z imprezami na słodko. Nie za bardzo umiem piec, ale na szczęście są jeszcze sklepy. Przede wszystkim kupuję wyroby DR GERARDA. Ostatnio W imieniny męża na stole znalazły się CZEKOLADKI PASJA, właśnie tej firmy. Poza tym uratowała mnie babcia, która upiekła  
KARPATKĘ LECIUTKĄ JAK PUCH.
Składniki : szklanka wody, 150 g masła, szklanka mąki pszennej, 5  jajek, szczypta soli i proszku do pieczenia.
Masa : 3 szklanki mleka, 300 g masła, ¾ szklanki cukru, łyżka cukru waniliowego, po 80 g mąki pszennej i ziemniaczanej, 2 żółtka.
Sposób wykonania- Najpierw zrobimy ciasto – Wodę zagotować z masłem. Zdjąć z ognia i mieszając, wsypać mąkę. Znowu gotować na małym ogniu około 3 minuty, mieszając. Ciasto powinno być gładkie. Przestudzić je i miksując, wbijać po jednym jajku. Wsypać sól i proszek. Zamieszać i podzielić na dwie części. Formę wysmarować tłuszczem. Następnie rozprowadzić na niej połowę ciasta. Piec około 30 minut, w temperaturze 180 C. W ten sam sposób upiec drugą część ciasta. Przygotować masę. Zagotować 2 szklanki mleka i cukier. Resztę mleka wymieszać z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami. Przełożyć do gotującego się mleka, mieszając, by nie powstały gródki. Gotować minutę, masa powinna zgęstnieć. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć i połączyć z budyniem. Masę rozsmarować na jednym blacie ciasta. Przykryć drugim, wstawić do lodówki. Posypać cukrem pudrem. Wierzch karpatki można posypać też sproszkowaną czekoladą, mielonym kakao lub kawą. Czas przygotowania około 90 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz