poniedziałek, 16 października 2017

Ciasto z orzechami

Witam. Ostatni nowy produkt firmy ,,Dr Gerard” czyli ciastka Jungle bardzo posmakowały mojej rodzinie. Codziennie znikały paczki tych ciastek. Ale, chyba się już przejedli, ponieważ poprosili mnie ,abym coś upiekła. A najlepiej  coś z orzechami. Zajrzałam na deseroteke i wpadłam na pomysł ,by upiec miodownik z orzechami. Jak postanowiłam , tak też zrobiłam. Na ciasto potrzebowałam takich produktów jak: 0,5 kg mąki,20 dag masła,20 dag cukru pudru,2 jajka,2 łyżki miodu,2 łyżki mleka,1 łyżka sody oczyszczonej. Następnie potrzebowałam orzechy: 20 dag orzechów włoskich,10 dag cukru,120 g masła,2 łyżki miodu.  I najważniejszy krem budyniowy czyli : 1 budyń bez cukru,25 dag masła,10 dag cukru,400 ml mleka. A oto jak przygotowywałam to ciasto. Miód rozpuściłam w ciepłym mleku i wystudziłam. Wszystkie składniki wsypałam do miski, dodałam masę miodową, masło i jajka. Dokładnie wymieszałam. Ciasto podzieliłam na pół. Cienko rozwałkowałam i wyłożyłam nim dużą blaszkę. Pierwszą część piekłam ok 15 minut w 180 stopniach. Na patelni rozpuściłam masło z cukrem i miodem. Wrzuciłam orzechy i podsmażyłam chwilę. Przełożyłam na drugie ciasto i piekłam ok 15 minut w 180 stopniach. Obie części wystudziłam. Masło zmiksowałam na krem i stopniowo dodawałam wystudzony budyń ugotowany z cukrem. Przełożyłam blaty ciasta kremem i odstawiłam do zmięknięcia ciasta. Cały dom pachniał ciastem. Rodzina była zachwycona. Mąż kupił  czekoladki Pasja ,,Dr Gerard” i poprosił ,żebym schowała na czarną godzinę. Jak znam życie ,ta godzina będzie jutro. Pozdrawiam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz