Witam.
Ostatni nowy produkt firmy ,,Dr Gerard” czyli ciastka Jungle bardzo posmakowały
mojej rodzinie. Codziennie znikały paczki tych ciastek. Ale, chyba się już
przejedli, ponieważ poprosili mnie ,abym coś upiekła. A najlepiej coś z orzechami. Zajrzałam na deseroteke i
wpadłam na pomysł ,by upiec miodownik z orzechami. Jak postanowiłam , tak też
zrobiłam. Na ciasto potrzebowałam takich produktów jak: 0,5 kg mąki,20 dag
masła,20 dag cukru pudru,2 jajka,2 łyżki miodu,2 łyżki mleka,1 łyżka sody
oczyszczonej. Następnie potrzebowałam orzechy: 20 dag orzechów włoskich,10 dag
cukru,120 g masła,2 łyżki miodu. I
najważniejszy krem budyniowy czyli : 1 budyń bez cukru,25 dag masła,10 dag
cukru,400 ml mleka. A oto jak przygotowywałam to ciasto. Miód rozpuściłam w
ciepłym mleku i wystudziłam. Wszystkie składniki wsypałam do miski, dodałam
masę miodową, masło i jajka. Dokładnie wymieszałam. Ciasto podzieliłam na pół.
Cienko rozwałkowałam i wyłożyłam nim dużą blaszkę. Pierwszą część piekłam ok 15
minut w 180 stopniach. Na patelni rozpuściłam masło z cukrem i miodem.
Wrzuciłam orzechy i podsmażyłam chwilę. Przełożyłam na drugie ciasto i piekłam
ok 15 minut w 180 stopniach. Obie części wystudziłam. Masło zmiksowałam na krem
i stopniowo dodawałam wystudzony budyń ugotowany z cukrem. Przełożyłam blaty ciasta
kremem i odstawiłam do zmięknięcia ciasta. Cały dom pachniał ciastem. Rodzina
była zachwycona. Mąż kupił czekoladki
Pasja ,,Dr Gerard” i poprosił ,żebym schowała na czarną godzinę. Jak znam życie
,ta godzina będzie jutro. Pozdrawiam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz