Moja córka uwielbia bakalie, ale najbardziej migdały i słodycze Dr Gerarda dlatego na urodziny, które miała niedawno zrobiłam z nimi tort, który bardzo smakował wszystkim zaproszonym gościom, ale najbardziej zachwycona oczywiście była solenizantka. Chcecie spróbować? Oto potrzebne składniki:
Biszkopt migdałowy- piekę 2 takie biszkopty
-3 jajka
-50 g mielonych migdałów
-50 g mąki pszennej
-1/3 szklanki cukru
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
Masa kajmakowa
-50 dag serka mascarpone
-250 ml śmietanki kremówki
-2 łyżki cukru
-3 łyżki kajmaku
-1 łyżka żelatyny
-1/4 szklanki wody
Dodatkowo
-wafelki Pryncypałki od Dr Gerard
-płatki migdałowe
-1 szklanka śmietanki kremówki
-1 łyżka żelatyny
-1/4 przegotowanej wody
-2 łyżki cukru
-czekoladowe motylki
-ciasteczka Maltikeks od Dr Gerard
Sposób przygotowania: biszkopt migdałowy: białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam z cukrem, następnie powoli dodaję mąkę przesianą z proszkiem i żółtka. Tortownicę (o średnicy 23 cm) wykładam papierem i smaruję margaryną. Piekę około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Masa kajmakowa: śmietankę ubijam z cukrem, dodaję po łyżce serka mascarpone oraz kajmak. Żelatynę rozpuszczam z 1/4 szklanki wody w kąpieli wodnej, dodaję do masy i odkładam trochę. Na pierwszy biszkopt wykładam część masy i wykładam pokruszone wafelki Pryncypałki, nakładam drugą część masy, przykrywam drugim biszkoptem i smaruję masą. Odłożoną masą smaruję boki tortu i obsypuję płatkami migdałowymi. Wstawiam do lodówki do stężenia. Śmietankę kremówkę ubijam z cukrem, dodaję rozpuszczoną żelatynę w kąpieli wodnej. Przekładam do rękawa cukierniczego i dekoruję wierzch toru. Na samym końcu układam motylki z czekolady i ciasteczka Maltikeks. Do przygotowania tego tortu polecam najlepsze wafelki i ciasteczka od Dr Gerarda. Życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz