wtorek, 24 października 2017

Jesienna słodycz




         Za oknami szaro i robi się coraz chłodniej, a mnie dopadła jesienna chandra i daje mi się we znaki, nic mi się nie chce i tylko spałabym i pokładała.... ewidentny brak słońca.
Lekarstwem na taki stan rzeczy jest zajęcie się tym, co sprawia mi radość. A radością i na poprawę nastroju będzie zrobione przezemnie pyszne ciasto na które przepis chcę wam dziś przedstawić.
Masa
-5 szklanek mleka
-2/3 szklanki cukru
-2 łyżki cukru waniliowego
-2 budynie śmietankowe bez cukru
-4 żółtka
-3/4 szklanki mąki
-25 dkg masła
-ciastka Jungle o smaku czekoladowym Dr Gerarda

Czekoladowa pianka
-2 kubki śmietany 30%
-1 czekolada gorzka
-2 łyżeczki kakao
-4 płaskie łyżki cukru pudru
Blaszkę wykładamy folią aluminiową, na dnie układamy ciastka Jungle o smaku czekoladowym. Do garnka wlewam 4 szklanki mleka, dodaje masło, cukier i cukier waniliowy. Gotuję do rozpuszczenia masła. Następnie do miski daję mąkę, 1 szklankę mleka, budynie, żółtka i wszystko bardzo dokładnie miksuję na gładką masę, tak by nie było grudek.Wlewam na gotujące się mleko. Gotuję i mieszam do zgęstnienia masy. Gorącą masę wykładam na ciastka Jungle Dr Gerarda.
Wyrównuję i przekładam drugą warstwą ciastek. Ciasto studzę i wstawiam do lodówki. Gdy całość jest zimna przechodzę do przygotowania pianki.
Czekoladę łamię i daję do miski, daję 4 łyżki śmietany 30% oraz kakao. Rozpuszczam nad kąpielą wodną. Chwilkę studzę, tak by czekolada nie była gorąca.
Następnie do reszty śmietany dodaję cukier puder i ubijam na sztywno, dodaję rozpuszczoną czekoladę. Piankę wykładam na ciasto, wyrównuję, posypuję startą czekoladą.
Ciasto chowam do lodówki na noc. I gotowe.
Polecam bardzo, łatwe i pyszne ciacho na jesienną chandrę do kawki w towarzystwie rodziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz