Domowa granola to świetny pomysł np. na zdrowe śniadanie, albo po prostu na pyszną przekąskę.
Jeśli lubicie czekoladę to polecam skorzystać z tego prostego przepisu na domową granolę.
Granolę można zrobić z różnego rodzaju orzechów, migdałów, nasion słonecznika i dyni.
Przepis na domową granolę czekoladową.
Składniki
-2 szklanki płatków owsianych
-pół szklanki orzechów włoskich, laskowych, migdałów
-pół szklani siemienia lnianego
-po 1 szklance nasion dyni słonecznika i rodzynek
-3 łyżki oleju kokosowego lub oliwy z oliwek
-3 łyżki miodu
-po 1 łyżce kakao i cynamonu
-pół tabliczki gorzkiej czekolady
-szczypta soli
Przygotowanie
Wszystkie suche składniki mieszamy razem poza rodzynkami i czekoladą w dużej misce dodajemy też cynamon, kakao i sól.
W garnku na małym ogniu rozpuszczamy czekoladę i olej kokosowy i wlewamy do miski.
Wszystkie składniki suche i mokre dokładnie mieszamy i wykładamy na blachę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 30 min. Zwracamy uwagę, aby granola się nie przypaliła. Gotową granolę zostawiamy na blasze do wystygnięcia.
Na samym końcu dodajemy pokruszoną czekoladę i rodzynki przekładamy do dużego słoika i mamy już gotową do spożywania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz