Wyjątkowy smak, to rozkosz dla podniebienia. Właśnie takiej
przyjemności dostarczają mi zawsze WAFELKI PRYNCYPAŁKI DR GERARDA. Towarzyszą
mi zawsze przy porannej kawie. Czasem dołącza do nas mój mąż, który niekiedy je
ze mną śniadanie. Wczoraj trochę go zadziwiłam, ponieważ z zaskoczenia na stół
postawiłam
BISZKOPT POD OWOCOWĄ
PIERZYNKĄ.
Składniki: 4 jajka, ½
szklanki mąki pszennej, ½ szklanki mąki ziemniaczanej, ¾ szklanki cukru, 2
łyżki wody, opakowanie serka mascarpone, łyżka cukru pudru, 2 łyżki śmietany
kremówki, plastry ananasa, z puszki, grejpfrut, laska wanilii do
dekoracji.
Sposób wykonania- Mąkę pszenną wymieszać z ziemniaczaną w
miseczce i przesiać przez sitko. Odstawić. Jajka rozbić. Białka ubić na pianę.
Następnie dodawać stopniowo cukier. Dalej miksując, dokładać po jednym żółtku.
Przesiane mąki dodawać porcjami do masy jajecznej, lekko mieszając, tylko do
połączenia się składników. Powoli dolewać wodę i miksując na najmniejszych
obrotach. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy i
piec w piekarniku nagrzanym do 180 C nie
dłużej niż 30 minut, do suchego
patyczka. Po upieczeniu, uchylić drzwi piekarnika i zostawić biszkopt na parę
minut, aby ostygł. Gdy lekko przestygnie, wyjąć ciasto, oddzielić nożem od
formy i odwrócić do góry dnem na blat wyłożony papierem. Mascarpone połączyć ze
śmietaną kremówką i cukrem pudrem. Masę wyłożyć i rozprowadzić na wierzchu
placka. Plastry ananasa odsączyć, grejpfrut obrać i pokroić na mniejsze
kawałki. Owoce wyłożyć na masę. Ciasto ozdobić, kładąc na wierzch laseczkę
wanilii. Czas przygotowania około 60 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz