środa, 25 października 2017

PRZY PORANNEJ KAWIE



Wyjątkowy smak, to rozkosz dla podniebienia. Właśnie takiej przyjemności dostarczają mi zawsze WAFELKI PRYNCYPAŁKI DR GERARDA. Towarzyszą mi zawsze przy porannej kawie. Czasem dołącza do nas mój mąż, który niekiedy je ze mną śniadanie. Wczoraj trochę go zadziwiłam, ponieważ z zaskoczenia na stół postawiłam
BISZKOPT POD OWOCOWĄ PIERZYNKĄ.
Składniki: 4  jajka, ½ szklanki mąki pszennej, ½ szklanki mąki ziemniaczanej, ¾ szklanki cukru, 2 łyżki wody, opakowanie serka mascarpone, łyżka cukru pudru, 2 łyżki śmietany kremówki, plastry ananasa,  z  puszki, grejpfrut, laska wanilii do dekoracji.
Sposób wykonania- Mąkę pszenną wymieszać z ziemniaczaną w miseczce i przesiać przez sitko. Odstawić. Jajka rozbić. Białka ubić na pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Dalej miksując, dokładać po jednym żółtku. Przesiane mąki dodawać porcjami do masy jajecznej, lekko mieszając, tylko do połączenia się składników. Powoli dolewać wodę i miksując na najmniejszych obrotach. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy i piec w piekarniku nagrzanym do 180 C  nie dłużej niż 30  minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu, uchylić drzwi piekarnika i zostawić biszkopt na parę minut, aby ostygł. Gdy lekko przestygnie, wyjąć ciasto, oddzielić nożem od formy i odwrócić do góry dnem na blat wyłożony papierem. Mascarpone połączyć ze śmietaną kremówką i cukrem pudrem. Masę wyłożyć i rozprowadzić na wierzchu placka. Plastry ananasa odsączyć, grejpfrut obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Owoce wyłożyć na masę. Ciasto ozdobić, kładąc na wierzch laseczkę wanilii. Czas przygotowania około 60 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz