czwartek, 19 października 2017

szkolne zadanie

Dzisiaj była piękna Jesienna pogoda.Postanowiłem razem z moją dwójką dzieci zabrać ze sobą nasze ulubione Słodycze z firmy Dr. Gerard takie jak czekoladki pasja,zwierzaki maślane,wafelki pryncypałki i coś do picia i wybrać się na popołudniowy spacer.Dzieci miały przynieść do szkoły szyszki i liście z różnych drzew.Najpierw wybraliśmy się do lasu,tam uzbieraliśmy 2 duże reklamówki szyszek.Prosto z lasu udaliśmy się do naszego pięknego parku,Gdzie rośnie bardzo dużo ładnych drzew.Szkolne zadanie moich dzieci polegało na zebraniu jak największej ilości liści z różnych drzew.Po kilku godzinach spaceru mieliśmy przy sobie sporo szyszek i liści,więc udaliśmy się do domu.W domu czekała moje maluchy słodka niespodzianka,którą przygotowałem dzień szybciej,a były to lizaki brownie z chrupiącymi kawałkami pryncypałek.Przepis na te lizaki znalazłem na stronie firmy Dr. Gerard,oto on
"SKŁADNIKI:Wafelki PryncyPałki dr Gerard (różne smaki),4 jajka
1 szklanka cukru,2 tabliczki gorzkiej czekolady,3/4 kostki masła
1/4 szklanki cukru,6 łyżek gorzkiego kakao,szczypta soli
2 łyżki serka Mascarpone,tabliczka białej lub gorzkiej czekolady
do dekoracji posypki kolorowe, wiórki kokosowe lub posiekane bakalie,patyczki do lizaków (lub drewniane, długie wykałaczki do szaszłyków)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:Masło rozpuścić w rondelku wraz z 2 tabliczkami czekolady i odstawić do wystygnięcia. Jajka zmiksować z cukrem (na dużych obrotach miksera), aż masa zbieleje i będzie puszysta. Następnie dodać mąkę, kakao, sól i mieszać na wolnych obrotach, aż do połączenia składników. Do masy wlać rozpuszczone masło z czekoladą i zmiksować na gładką masę.Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia płaskiej blachy i piec w 180 stopniach około 25 minut. Gotowe, powinno być chrupiące na wierzchu, a wewnątrz delikatnie mokre. Po ostudzeniu przełożyć ciasto do miski, dodać serek Mascarpone oraz pokruszone wafelki PryncyPałki i zagnieść rękami na gładką masę. Formować niewielkie kulki i układać je w wyłożonej papierem do pieczenia brytfance, a następnie umieścić w lodówce na około godzinę. W kąpieli wodnej rozpuścić osobno czekolady (białą czekoladę tuż po rozpuszczeniu trzeba przestać podgrzewać, ponieważ twardnieje). W każdą schłodzoną kulkę z ciasta wbić zamoczony w czekoladzie patyczek (dzięki temu będzie się on lepiej trzymał) i ponownie schować je do lodówki na około 30-40 minut.
Jeszcze raz rozpuścić czekoladę, a w miseczkach lub na spodkach przygotować posypki. Przyda się również pęsetka do precyzyjnego ozdabiania lizaków (opcjonalnie).
Każdy lizak pokryć czekoladą (bardzo dobrze sprawdza się do tego szeroki nóż bez ząbków, z zaokrąglonym czubkiem) i na „mokrą” jeszcze czekoladę nakładać posypki.
Gotowe lizaki ustawić w szklankach i wstawić do lodówki na kolejną godzinę".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz