Wczoraj miałam imieniny. CIASTKA JUNGLE DR GERARDA odniosły
wielkie zwycięstwo. Zniknęły ze stołu szybciej, niż inne słodycze. Przyznam, że
byłam bardzo zaskoczona, ponieważ przegrał
z nimi nawet dotąd niezastąpiony
MROŻONY TORCIK
KOKOSOWO – ANANASOWY.
Składniki : 2 jajka, jedna torebka cukru waniliowego, 320 g
cukru, 20 g mąki ziemniaczanej, 30 g mąki pszennej, 1 świeży, duży ananas, 60 g wiórków kokosowych,
puszka kremu kokosowego, 200 g śmietany kremówki, 40 g dużych płatków
kokosowych.
Sposób wykonania – Jajka rozbić. Białka ubić, dosypując
cukier waniliowy i 50 g zwykłego cukru. Pianę z białek połączyć z żółtkami,
mąką pszenną i ziemniaczaną. Tortownicę wyłożyć pergaminem i rozsmarować
ciasto. Piec w 175 C przez 15 minut. Biszkopt wyjąć z formy i wystudzić. Ananas
obrać, wyciąć twardy środek, odkroić kilka plasterków do dekoracji i włożyć je
do lodówki. Resztę pociąć na kawałeczki i wrzucić do garnka. Zalać 150 ml wody
i wsypać 170 g cukru. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszając płomień i gotować
jeszcze chwilę. Zdjąć z ognia, zmiksować. Mus przelać do miski, przykryć folią
i włożyć do zamrażalnika na godzinę. Potem zmiksować go i mrozić jeszcze 4
godziny. Co 30 minut wyjmować i miksować. Wystudzony biszkopt znowu ułożyć na
spodzie formy. Wiórki kokosowe zrumienić na patelni, przesypać na talerzyk i
odstawić do wystudzenia. Odłożyć łyżkę wiórków z kokosa do dekoracji, a resztę
wymieszać z kremem kokosowym i 100 g cukru. Śmietanę ubić, dodać do kremu
kokosowego i wyłożyć na spód biszkoptowy. Wstawić do zamrażalnika na 2 godziny.
Mus zmiksować, wyłożyć na masę kokosową, rozsmarować. Zamrażać 4 godziny.
Płatki kokosowe zrumienić. Odłożony ananas pokroić i rozłożyć na torcie po
obwodzie. Ozdobić płatkami kokosowymi i posypać wiórkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz