wtorek, 31 października 2017

WIELKIE ZWYCIĘSTWO



Wczoraj miałam imieniny. CIASTKA JUNGLE DR GERARDA odniosły wielkie zwycięstwo. Zniknęły ze stołu szybciej, niż inne słodycze. Przyznam, że byłam  bardzo zaskoczona, ponieważ przegrał z nimi nawet dotąd niezastąpiony
MROŻONY TORCIK KOKOSOWO – ANANASOWY.
Składniki : 2 jajka, jedna torebka cukru waniliowego, 320 g cukru, 20 g mąki ziemniaczanej, 30 g mąki pszennej, 1  świeży, duży ananas, 60 g wiórków kokosowych, puszka kremu kokosowego, 200 g śmietany kremówki, 40 g dużych płatków kokosowych.
Sposób wykonania – Jajka rozbić. Białka ubić, dosypując cukier waniliowy i 50 g zwykłego cukru. Pianę z białek połączyć z żółtkami, mąką pszenną i ziemniaczaną. Tortownicę wyłożyć pergaminem i rozsmarować ciasto. Piec w 175 C przez 15 minut. Biszkopt wyjąć z formy i wystudzić. Ananas obrać, wyciąć twardy środek, odkroić kilka plasterków do dekoracji i włożyć je do lodówki. Resztę pociąć na kawałeczki i wrzucić do garnka. Zalać 150 ml wody i wsypać 170 g cukru. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszając płomień i gotować jeszcze chwilę. Zdjąć z ognia, zmiksować. Mus przelać do miski, przykryć folią i włożyć do zamrażalnika na godzinę. Potem zmiksować go i mrozić jeszcze 4 godziny. Co 30 minut wyjmować i miksować. Wystudzony biszkopt znowu ułożyć na spodzie formy. Wiórki kokosowe zrumienić na patelni, przesypać na talerzyk i odstawić do wystudzenia. Odłożyć łyżkę wiórków z kokosa do dekoracji, a resztę wymieszać z kremem kokosowym i 100 g cukru. Śmietanę ubić, dodać do kremu kokosowego i wyłożyć na spód biszkoptowy. Wstawić do zamrażalnika na 2 godziny. Mus zmiksować, wyłożyć na masę kokosową, rozsmarować. Zamrażać 4 godziny. Płatki kokosowe zrumienić. Odłożony ananas pokroić i rozłożyć na torcie po obwodzie. Ozdobić płatkami kokosowymi i posypać wiórkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz