wtorek, 31 października 2017

Mleczna pianka w czekoladzie

Składniki:
  • 4 białka
  • 6 łyżeczek cukru waniliowego
  • 20g cukru pudru
  • sok wyciśnięty z ½ cytryny
  • 4 łyżeczki żelatyny w proszku (= 9g)
  • 50ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
Polewa:
  • 200g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżeczki oleju


Sposób przygotowania:
  1. Płaską formę prostokątną* wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą.
  2. Żelatynę namoczyć w śmietanie. Pozostawić na 5 min. do napęcznienia.
  3. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodawać stopniowo cukier waniliowy, cukier puder i sok z cytryny.
  4. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, ciągle mieszając, aż się rozpuści. Dalej ubijając białka wlać cienkim strumieniem rozpuszczoną, ciepłą żelatynę.
  5. Gotową masę przełożyć do formy i wyrównać. Wstawić do lodówki na parę godzin do stężenia.
  6. Pojemnik z masą odwrócić do góry dnem np. na deskę. Delikatnie ściągnąć papier lub folię. Masę pokroić w nieduże prostokąty.
  7. Czekoladę połamać na kawałki i razem z olejem roztopić w kąpieli wodnej.
  8. Ptasie mleczko oblewać czekoladą i układać najlepiej na papier do pieczenia lub drobnej kratce do pralinek do zastygnięcia. (Czekolada może być najwyżej lekko ciepła. Za ciepła spowoduje, że panka będzie się topić).
  9. Smacznego.
      
    Polecam również czekoladki Pasja dr. Gerard

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz