Coś pysznego znalazłam na stronie firmy drgerard.eu/przepisy.
W Deserotce jest mnóstwo fajnych ciekawych, a zarazem bardzo prostych przepisów na różnego rodzaju smakołyki z użyciem ciastek i słodyczy firmy dr Gerarda.
Właśnie spróbowałam jeden z tych przepisów na Beziki z kremem czekoladowym z PryncyPałkami dr Gerarda.
Składniki
5 białek
250 g cukru
szczypta soli
cukier waniliowy
Krem czekoladowy
100 g PryncyPałek
100 g czekolady gorzkiej
300 ml śmietanki kremówki
100 g czekolady mlecznej
Sposób przygotowania
Bezy
Schłodzone wcześniej białka z dodatkiem szczypty soli ubijać na wysokich obrotach.
Kiedy piana podwoi swoją objętość i będzie sztywna dodać porcjami cukier ciągle ubijając.
Masa powinna zrobić się lekka i szklista. Pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy lub inny ulubiony aromat. Bezy suszyć w nagrzanym piekarniku w temperaturze 90-100 stopni przez 40-500 min w zależności od wielkości bez.
Krem czekoladowy.
Czekoladę i śmietankę podgrzać w kąpieli wodnej ciągle mieszając, następnie masę mocno schłodzić i ubić tak samo jak bitą śmietanę (uwaga krem może się zwarzyć, nie ubijać zbyt długo. Na koniec dodać pokruszone PryncyPałki. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z szeroką końcówką i przełożyć nim bezy. Krem można przygotować wg powyższego przepisu w wersji z białą czekoladą oraz PryncyPałkami kokosowymi. Polecam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz