środa, 18 października 2017

Deser

Od wczoraj miałam ochotę na coś słodkiego dlatego na dzisiejszy deser przygotowałam ciasto przełożone herbatnikami maślanymi, masą z dodatkiem kaszy manny i frużeliną jagodową. Ciasto bardzo łatwe w przygotowaniu, a efekt końcowy wyjątkowo pyszny. Musicie wypróbować. Oto składniki: 

Masa
-8 łyżek kaszy manny
-pół litra mleka
-2 łyżki cukru
-1 łyżka żelatyny + 50 ml mleka
-200 ml serka mascarpone

Frużelina
-2 szklanki jagód (mrożone)
-1 galaretka o smaku jagodowym
-3 łyżki cukru

Dodatkowo
-herbatniki zwierzaki maślane od Dr Gerard

Sposób przygotowania: masa: do garnka wlewam mleko, wsypuję kaszę mannę, cukier, gotuję przez około 10 minut i zdejmuję z ognia. Żelatynę rozpuszczam w mleku, gdy napęcznieje dodaję do gorącej kaszy i mieszam. Odstawiam do całkowitego wystudzenia. Do zimnej masy dodaję serek mascarpone i mieszam. Frużelina: jagody zasypuję cukrem, po 20 minutach wstawiam na gaz i gotuję około 10 minut, następnie dodaję galaretkę i zdejmuję z gazu. Mieszam. Odstawiam do wystudzenia w chłodne miejsce. Dno formy (25/25 cm) wykładam zwierzakami maślanymi Dr Gerarda, następnie na herbatniki wykładam połowę zimnej frużeliny jagodowej, przykrywam warstwą herbatników. Następnie wykładam większą część masy, ponownie przykrywam warstwą herbatników, nakładam mniejszą część masy i resztę frużeliny jagodową. Tak przygotowane ciasto wkładam na 2-3 godziny do lodówki. Ciasto jest podobno najlepsze na drugi dzień, ale u mnie nikt by nie czekał, aż tak długo, a do jutrzejszego dnia nic już nie zostanie. Wypróbuj i się przekonaj. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz