Domowa
pieczona granola.
Muszę się
prz6yznać, że przy okazji pisania bloga zetknęłam się z granolą.
Nigdy wcześniej jej nie przygotowywałam. Poczytałam w internecie
zobaczyłam w przepisach dr Gerarda w DESEROTECE i wypróbowałam ją
w swoim domu. Granola jest to mieszanina płatków zbożowych, otrąb,
rodzynek, orzechów, suszonych owoców, cukru czy miodu. Pieczona do
chrupkości. Podawana z mlekiem lub jogurtem. Idealna przekąska lub
śniadanie dla każdego i bardzo smaczna oraz zdrowa. Jeden przepis
na pieczoną granolę z ciastkami wit' AM dr Gerarda oraz płatkami
owsianymi górskimi. Podaję bezpośrednio stronę
https://drgerard.eu/przepisy
Domową granolę
możemy sami sobie wymyślić jakie składniki tam dodamy każda może
być inna. Do płatków owsianych , kukurydzianych dodajemy dodajemy
masło, jabłko, pokrojone w kostkę, miód kilka łyżeczek,
orzechy włoskie i żurawinę. Mieszamy masę i wstawiamy do
piekarnika na 120 stopni aż płatki się zarumienią. Kolejny
przepis na idealną granolę.
3 szklanki płatków
owsianych górskich,
1/3 szklanki
pos9iekanych orzechów włoskich,
1 szklanka nasion
słonecznika, dyni,siemienia lnianego,
1/3 szklanki
żurawiny,0/5 szklanki posiekanych migdałów ja kupuję gotowe
płatki,
¾ szklanki
rodzynek,
0/5 szklanki cukru,
4 łyżki miodu,
3 łyżki przecieru
jabłkowego,
3 łyżki oliwy,
cukier waniliowy,
szczypta soli oraz można dodać cynamon.
Wszystkie składniki
mieszamy prócz żurawiny i rodzynek. Wykładamy na blachę wyłożonej
papierem. Pieczemy z dwadzieścia minut. Po upieczeniu dodajemy
rodzynki, żurawin. Zachęcam do robienia samemu w domu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz