poniedziałek, 16 października 2017

Domowa pieczona granola.

Domowa pieczona granola.

Muszę się prz6yznać, że przy okazji pisania bloga zetknęłam się z granolą. Nigdy wcześniej jej nie przygotowywałam. Poczytałam w internecie zobaczyłam w przepisach dr Gerarda w DESEROTECE i wypróbowałam ją w swoim domu. Granola jest to mieszanina płatków zbożowych, otrąb, rodzynek, orzechów, suszonych owoców, cukru czy miodu. Pieczona do chrupkości. Podawana z mlekiem lub jogurtem. Idealna przekąska lub śniadanie dla każdego i bardzo smaczna oraz zdrowa. Jeden przepis na pieczoną granolę z ciastkami wit' AM dr Gerarda oraz płatkami owsianymi górskimi. Podaję bezpośrednio stronę https://drgerard.eu/przepisy
Domową granolę możemy sami sobie wymyślić jakie składniki tam dodamy każda może być inna. Do płatków owsianych , kukurydzianych dodajemy dodajemy masło, jabłko, pokrojone w kostkę, miód kilka łyżeczek, orzechy włoskie i żurawinę. Mieszamy masę i wstawiamy do piekarnika na 120 stopni aż płatki się zarumienią. Kolejny przepis na idealną granolę.
3 szklanki płatków owsianych górskich,
1/3 szklanki pos9iekanych orzechów włoskich,
1 szklanka nasion słonecznika, dyni,siemienia lnianego,
1/3 szklanki żurawiny,0/5 szklanki posiekanych migdałów ja kupuję gotowe płatki,
¾ szklanki rodzynek,
0/5 szklanki cukru,
4 łyżki miodu,
3 łyżki przecieru jabłkowego,
3 łyżki oliwy,
cukier waniliowy, szczypta soli oraz można dodać cynamon.
Wszystkie składniki mieszamy prócz żurawiny i rodzynek. Wykładamy na blachę wyłożonej papierem. Pieczemy z dwadzieścia minut. Po upieczeniu dodajemy rodzynki, żurawin. Zachęcam do robienia samemu w domu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz