wtorek, 17 października 2017

Idealne do kawy

Wczoraj popołudniu koleżanka zaprosiła mnie na kawę i podała do niej sernik z pysznym karmelem, czekoladkami i do tego oblany czekoladą. Bardzo mi smakował i dlatego wzięłam od niej przepis. A oto niezbędne składniki:

-3/4 szklanki mąki tortowej
-2 łyżki cukru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-100 g masła
-1 żółtko
-500 g sera białego z wiaderka
-1/2 szklanki cukru
-1 opakowanie budyniu
-2 jajka
-200 ml mleczka skondensowanego
-pół puszki masy kajmakowej
-czekoladki Pasja od Dr Gerard

Polewa czekoladowa
-100 g margaryny
-50 g kakao
-120 g cukru pudru
-2 łyżki mleka 

Sposób przygotowania: do miski wkładam mąkę, cukier, proszek do pieczenia, jajko oraz masło (w temperaturze pokojowej). Wszystkie składniki zręcznie zagniatam. Foremkę na keksówkę wykładam papierem do pieczenia i wykładam ciasto, wyrównuję. Piekę 15 minut w temperaturze 190 stopni. W misce mieszam ser, cukier, budyń jajka oraz mleko skondensowane. Wszystko razem miksuję do uzyskania jednolitej masy. Wylewam na przygotowane wcześniej ciasto. Piekę w 190 stopni przez 15 minut, a następnie w 150 stopniach przez 40 minut. Gdy sernik przestygnie wyjmuję go z formy. Masę kajmakową podgrzewam, smaruję nią wierzch sernika i układam czekoladki Pasja. Całość oblewam polewą czekoladową (cukier puder przesiewam, margarynę roztapiam w rondelku. Dodaję kakao, cukier puder i mleko. Dokładnie mieszam trzepaczką- nie gotuję). Ciasto wkładam do lodówki do czasu stężenia czekolady. Pyszne z moimi ulubionymi słodyczami Dr Gerarda, a jeśli Wy też je lubicie koniecznie wypróbujcie ten przepis. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz