wtorek, 31 października 2017

Ciasteczka francuskie z jabłkiem

Składniki
  • 30 dag ciasta francuskiego (1 płat)
  •  2 średnie jabłka (twarde, słodkie)
  • 1 białko do posmarowania

PrzygotowanieCiasto francuskie wyjąć z lodówki (jeśli jest zamrożone to wcześniej odmrozić), rozwinąć na stolnicy i pozostawić na ok. 30 minut do ocieplenia, dzięki temu nie będzie się kruszyć podczas pieczenia. Szklanką o śr. 6,5 cm powycinać koła.  Jabłko obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na paski.  Na każdym cieście położyć kawałek jabłka i lekko zlepić. Przełożyć na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym białkiem.  Piec w temparaturze 220 stopni C (bez nagrzewania) przez 20 minut. Można podawać ciepłe lub przestudzone. Jeszcze ciepłe można polać lukrem (cukier puder wymieszany z gorącą wodą).  Smacznego!
Polecam również ciastka Jungle - nowy produkt Dr Gerard

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz