Składniki
- 30 dag ciasta francuskiego (1 płat)
- 2 średnie jabłka (twarde, słodkie)
- 1 białko do posmarowania
PrzygotowanieCiasto francuskie wyjąć z lodówki (jeśli jest zamrożone to wcześniej odmrozić), rozwinąć na stolnicy i pozostawić na ok. 30 minut do ocieplenia, dzięki temu nie będzie się kruszyć podczas pieczenia. Szklanką o śr. 6,5 cm powycinać koła. Jabłko obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na paski. Na każdym cieście położyć kawałek jabłka i lekko zlepić. Przełożyć na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym białkiem. Piec w temparaturze 220 stopni C (bez nagrzewania) przez 20 minut. Można podawać ciepłe lub przestudzone. Jeszcze ciepłe można polać lukrem (cukier puder wymieszany z gorącą wodą). Smacznego!
Polecam również ciastka Jungle - nowy produkt Dr Gerard
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz