wtorek, 31 października 2017

Domowe wafle z masą z galaretką

Składniki:

  • 1 opakowanie wafli
  • 400 g śmietany 18%
  • 2 galaretki (u mnie wiśniowe)
  • 1/3 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

ETAP 1:

Śmietanę przełóż do garnka, następnie dodaj cukier i całość gotuj przez 5 min. 

Kiedy składniki będą już dobrze połączone wsyp galaretki i mieszaj aż proszek całkowicie się rozpuści. 

Masę gotuj jeszcze przez ok 10 min i odstaw do schłodzenia. 

Co jakiś czas masę warto przemieszać aby nie powstały grudki z tężejącej galaretki.

ETAP 2:

Kiedy masa będzie już zimna i gęstniejąca można zacząć przekładać wafle, smarując jeden po drugim od strony z mniejszą "kratką".

Gotowy owiń w papier i przyciśnij czymś ciężkim np deską aby masa dobrze skleiła poszczególne warstwy i schowaj jeszcze do lodówki na kilka godzin.

Wafla oczywiście można jeść zaraz po posmarowaniu, ale może się rozklejać ;)

Polecam również wafelki Pryncypałki dr. Gerard

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz