Składniki:
- 1 opakowanie wafli
- 400 g śmietany 18%
- 2 galaretki (u mnie wiśniowe)
- 1/3 szklanki cukru
Sposób przygotowania:
ETAP 1:
Śmietanę przełóż do garnka, następnie dodaj cukier i całość gotuj przez 5 min.
Kiedy składniki będą już dobrze połączone wsyp galaretki i mieszaj aż proszek całkowicie się rozpuści.
Masę gotuj jeszcze przez ok 10 min i odstaw do schłodzenia.
Co jakiś czas masę warto przemieszać aby nie powstały grudki z tężejącej galaretki.
Kiedy składniki będą już dobrze połączone wsyp galaretki i mieszaj aż proszek całkowicie się rozpuści.
Masę gotuj jeszcze przez ok 10 min i odstaw do schłodzenia.
Co jakiś czas masę warto przemieszać aby nie powstały grudki z tężejącej galaretki.
ETAP 2:
Kiedy masa będzie już zimna i gęstniejąca można zacząć przekładać wafle, smarując jeden po drugim od strony z mniejszą "kratką".
Gotowy owiń w papier i przyciśnij czymś ciężkim np deską aby masa dobrze skleiła poszczególne warstwy i schowaj jeszcze do lodówki na kilka godzin.
Wafla oczywiście można jeść zaraz po posmarowaniu, ale może się rozklejać ;)
Gotowy owiń w papier i przyciśnij czymś ciężkim np deską aby masa dobrze skleiła poszczególne warstwy i schowaj jeszcze do lodówki na kilka godzin.
Wafla oczywiście można jeść zaraz po posmarowaniu, ale może się rozklejać ;)
Polecam również wafelki Pryncypałki dr. Gerard
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz