środa, 25 października 2017

Domowa granola

Ostatnio wypróbowałam przepis na granolę (jest to mieszanina płatków zbożowych, rodzynek, orzechów, suszonych owoców i cukru, którą pieczemy do chrupkości. Podajemy ją z mlekiem lub jogurtem na śniadanie albo wykorzystujemy jako składnik ciast, deserów bądź batoników), który znalazłam w Deserotece i tak bardzo mi smakowała, że postanowiłam przygotować kolejną domową granolę, w której wykorzystałam słodycze Dr Gerarda. Oto składniki na czekoladową granolę z kruchymi precelkami:

-kruche precelki w polewie kakaowej od Dr Gerard kilka sztuk 
-1,5 szklanki płatków owsianych
-pół szklanki orzechów (włoskich, laskowych, migdałów)
-pół szklanki nasion siemienia lnianego
-1 szklanka nasion dyni
-1 szklanka nasion słonecznika
-1 szklanka rodzynek
-3 łyżki oleju kokosowego 
-3 łyżki miodu
-1 łyżka kakao
-1 łyżeczka cynamonu
-pół tabliczki mlecznej czekolady
-szczypta soli

Sposób przygotowania: mieszam prawie wszystkie suche składniki (poza rodzynkami, kruchymi precelkami i czekoladą) w dużej misce, dodaję też kakao, cynamon i sól. Następnie w garnku rozpuszczam na małym ogniu miód i olej kokosowy, wlewam całość do miski. Dokładnie mieszam suche składniki z mokrymi, po czym przekładam wszystko na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Całość piekę około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Gotową granolę pozostawiam do przestygnięcia. Na samym końcu dodaję startą czekoladę, kruche precelki i rodzynki. Tak przygotowaną granolę przekładam do misek zalewam mlekiem lub jogurtem i śniadanie gotowe. Bardzo pyszne. Wypróbujecie? Polecam i życzę smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz