W weekend moja mam obchodziła imieniny i z tej własnie okazji przygotowała torcik z mascarpone, brzoskwiniami i ciasteczkami, który smakował wyśmienicie przy odrobinie schłodzonego szampana. Wypróbujecie? Oto składniki:
Na biszkopt
-6 jajek
-2 szklanki cukru pudru
-2/3 szklanki mąki pszennej
-2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
Na masę
-½ kg sera mascarpone
-½ litra śmietany 36%
-1 szklanka cukru pudru
Dodatkowo
-odrobina margaryny do wysmarowania formy
-bułka tarta do formy
-ciasteczka Maltikeks od Dr Gerard
-wiórki kokosowe 1 opakowanie
-czekolada deserowa 4 kostki
-1 duża puszka brzoskwiń w zalewie
-likier brzoskwiniowy pół szklanki
Sposób przygotowania: biszkopt: żółtka ucieram z połową cukru pudru, aż powstanie puszysta masa. Następnie białka ubijam na sztywno z resztą cukru pudru i łączę delikatnie z żółtkami. Obie mąki przesiewam, dodaję do żółtek i mieszam. Tortownicę (o średnicy 24 cm) smaruję margaryną i posypuję bułką tartą. Ciasto przekładam do przygotowanej formy i piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut. Masa mascarpone: schłodzoną śmietankę ubijam z cukrem pudrem na bardzo sztywną piankę, mieszam z serkiem mascarpone i odstawiam do lodówki. Złożenie toru: ostudzony biszkopt przecinam wzdłuż na dwa równe blaty. Dolny blat nasączam likierem brzoskwiniowym, wykładam połowę pokrojonych brzoskwiń i nakładam pierwszą część masy mascarpone, przykrywam warstwą pokruszonych ciasteczek Maltikeks i układam resztę pokrojonych brzoskwiń nasączam je likierem, wykładam drugą część masy i przykrywam drugim blatem. Wierzch i boki smaruję ostatnią częścią masy, dekoruję odłożonymi połówkami brzoskwiń, cały tort posypuję wiórkami kokosowymi, a górę dodatkowo startą czekoladą. Torcik przechowuję w lodówce. Przepyszny, idealny na wszelkie okazje. Do przygotowania tego toru wykorzystajcie najlepsze słodycze od Dr Gerard. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz