Wczoraj, gdy mąż wrócił ze sklepu powiedział, że ma dla mnie
niespodziankę. Rafał doskonale wie, iż wprost uwielbiam wyroby DR GERARDA, więc
kupił mi jeden z nich. Byłam zaskoczona, ponieważ to zupełnie nowy produkt tej
firmy. CIASTKA JUNGLE, które przyniósł mój mąż okazały się znakomite. Dzisiaj
przychodzi do mnie przyjaciółka, zatem już mam coś słodkiego do kawy. Żeby było
bardziej bogato upiekę jeszcze
RURKI WANILIOWE
OBLANE CZEKOLADĄ.
Składniki : Ciasto : 300 g mąki, 100 ml kwaśnej śmietany,
125 g masła, żółtko, łyżka cukru waniliowego
Masa : 2 żółtka, 500 ml mleka, 50 g mąki ziemniaczanej, 40 g
mąki pszennej, 80 g cukru, 180 g masła, czekolada.
Sposób wykonania – Z podanych wyżej składników zagnieść
ciasto. Zrobić kulę, zawinąć ją w folię i włożyć do lodówki na 8 godzin. Po
wyjęciu podzielić ciasto na kilka części. Każdą rozwałkować na placek grubości
około 3 mm. Radełkiem powycinać paski o szerokości 1,5 cm.. Każdym paskiem
owinąć foremkę do rurek. Piec je w temperaturze 200 C, do zezłocenia. Upieczone
rurki zdjąć z foremek i wystudzić. Żółtka, cukier i obie mąki zmiksować ze
szklanką mleka. Resztę mleka zagotować, przekładając do niego masę z żółtek.
Całość doprowadzić do wrzenia. Powstały budyń gotować minutę, rozcierając
grudki. Potem przykryć i odstawić do wystygnięcia. Miękkie masło utrzeć na
puch. Powoli miksując. Dodawać po łyżce budyniu tak, aby powstała gładka masa.
Nadziewać nią rurki za pomocą szprycy cukierniczej. Czekoladę rozpuścić i
posmarować nią końce rurek. Udekorować owocami. Rurki można też oblać lukrem i
obsypać drobno posiekanymi orzeszkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz