Przygotowałam dzisiaj na deser brownie, które przełożyłam gotowanym sernikiem z dodatkiem masy kajmakowej oraz masła orzechowego i polewą czekoladową, a słodycze Dr Gerarda wzbogaciły jego smak. Spróbujesz? Oto składniki:
Brownie
-200 g masła
-1 łyżka masła orzechowego
-200 g czekolady gorzkiej
-4 jajka
-niepełna szklanka cukru
-1 szklanka mąki pszennej
-1 łyżka kakao
-50 g orzeszków ziemnych solonych
Sernik gotowany
-500 g zmielonego twarogu
-1 łyżka cukru
-200 g masy kajmakowej
-100 g masła
-100 g masła orzechowego
-2 jajka
-1 budyń śmietankowy
Polewa czekoladowa
-50 g czekolady gorzkiej
-1/3 szklanki śmietanki kremówki 30%
-garść orzeszków ziemnych solonych
-wafelki Pryncypałki od Dr Gerard
Sposób przygotowania: masło i masło orzechowe rozpuszczam w rondelku. Dodaję połamane kostki czekolady i mieszam, aż się rozpuszczą i połączą z masłem. Odstawiam do przestudzenia. Jajka i cukier ucieram do białości. Ucierając wlewam przestudzoną, ale jeszcze ciepłą czekoladę. Wsypuję przesianą mąkę z kakao, orzeszki ziemne i mieszam. Masę czekoladową przelewam do formy (21/21 cm) i wkładam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piekę przez około 40 minut. Zimne przecinam na dwa równe blaty. Jajka mieszam z budyniem, do garnka wkładam masło zwykłe i orzechowe oraz kajmak. Podgrzewam na małym ogniu, aż się rozpuści. Dodaję zmielony twaróg, cukier i często mieszając gotuję. Wlewam jajka z budyniem i czekam, aż masa ponownie się zagotuje. Połowę jeszcze gorącej masy wylewam na pierwszy blat czekoladowego ciasta, smaruję polewą czekoladową (czekoladę rozpuszczam w śmietance) i posypuję orzeszkami ziemnymi, przykrywam drugim blatem ciasta i wylewam pozostałą masę, wyrównuję i układam połamane na kawałki wafelki Pryncypałki. Odstawiam do wystudzenia. Bardzo smaczne, więc polecam przygotowanie. Życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz