piątek, 20 października 2017

Rocznica ślubu

Mieliśmy w domu rocznicę ślubu mojej curki. Zebrało się dość gości przeważnie z dzieciakami. Kupiłem więc sporo słodyczy od firmy Doktor Gerard. Jedzenia było tyle, że zostało nam się tyle że jeszcze rozdaliśmy. Były ciasta różne był też tort z amaretto z strony Doktora Gerarda. Bardzo wszystkim smakował. Bawiliśmy się wspaniale do puźna. Składniki Biszkopt: • 7 jajek • 1 czubata szklanka mąki • 1 szklanki cukru • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia • cukier waniliowy Krem: • 250 g serka Mascarpone • 300 ml śmietanki kremówki • sok z połowy cytryny • 3-4 łyżki cukru pudru Poncz: • 1 szklanka wody • 1 kieliszek amaretto (można więcej) • 5 łyżeczek cukru pudru • sok z całej cytryny Dodatkowo: • Ciasteczka wiśniowe dr Gerard • truskawki • wiórki kokosowe Sposób przygotowania Biszkopt: Oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywną pianę i dodawać kolejno: cukier, mąkę i żółtka, cały czas mieszając na małych obrotach miksera. Pod koniec dodać cukier waniliowy. Biszkopt przełożyć do okrągłej formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą, piec w 180 stopniach 40-50 minut. Krem: Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, serek Mascarpone lekko ubić na „puch”. Do serka dodawać porcjami śmietankę i ciągle ubijać na małych obrotach. Na koniec dodać sok z cytryny i cukier puder, delikatnie wymieszać. Poncz: Wszystkie składniki połączyć. Dodatkowo: Wystygnięty biszkopt przekroić na 3 równe spody, każdy kolejno nasączyć ponczem, przekładać kremem, truskawkami oraz ciastkami wiśniowymi. Całość obłożyć kremem, ozdobić wiórkami kokosowymi i ciasteczkami. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz