piątek, 20 października 2017
Rocznica ślubu
Mieliśmy w domu rocznicę ślubu mojej curki. Zebrało się dość gości przeważnie z dzieciakami. Kupiłem więc sporo słodyczy od firmy Doktor Gerard. Jedzenia było tyle, że zostało nam się tyle że jeszcze rozdaliśmy. Były ciasta różne był też tort z amaretto z strony Doktora Gerarda. Bardzo wszystkim smakował. Bawiliśmy się wspaniale do puźna. Składniki
Biszkopt:
• 7 jajek
• 1 czubata szklanka mąki
• 1 szklanki cukru
• 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
• cukier waniliowy
Krem:
• 250 g serka Mascarpone
• 300 ml śmietanki kremówki
• sok z połowy cytryny
• 3-4 łyżki cukru pudru
Poncz:
• 1 szklanka wody
• 1 kieliszek amaretto (można więcej)
• 5 łyżeczek cukru pudru
• sok z całej cytryny
Dodatkowo:
• Ciasteczka wiśniowe dr Gerard
• truskawki
• wiórki kokosowe
Sposób przygotowania
Biszkopt:
Oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywną pianę i dodawać kolejno: cukier, mąkę i żółtka, cały czas mieszając na małych obrotach miksera. Pod koniec dodać cukier waniliowy. Biszkopt przełożyć do okrągłej formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą, piec w 180 stopniach 40-50 minut.
Krem:
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, serek Mascarpone lekko ubić na „puch”. Do serka dodawać porcjami śmietankę i ciągle ubijać na małych obrotach. Na koniec dodać sok z cytryny i cukier puder, delikatnie wymieszać.
Poncz:
Wszystkie składniki połączyć.
Dodatkowo:
Wystygnięty biszkopt przekroić na 3 równe spody, każdy kolejno nasączyć ponczem, przekładać kremem, truskawkami oraz ciastkami wiśniowymi. Całość obłożyć kremem, ozdobić wiórkami kokosowymi i ciasteczkami. Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz