poniedziałek, 23 października 2017

Ciacho na jesienne wieczory.


 
Ciacho jesienne do ka
  
    Jesienną porą mamy chęć na ciasto, ktore w tym okresie smakuje najlepiej, a jest nim jabłecznik. Odwiedziłem ostatnio siostrę, która poczęstowała mnie przepysznym jabłecznikiem. Był to jabłecznik z galaretką na biszkoptach  Dr Gerarda, bo akurat te biszkopty miała i jabłecznik wyszedł jej pyszny. Smakował wspaniale, a do tego jest orzeźwiający, nie bardzo słodkie no i przede wszystkim  prosty do wykonania. Ten jabłecznik to najlepsza propozycja do porannej kawy.
Poniżej podaję przepis, który od niej otrzymałem.

        Potrzebne składniki:

     2 opakowania biszkoptów pałeczkmorelowo-śmietankowych
          -Dr Gerarda
    2 kg jabłek
    2 galaretki najlepiej cytrynowe
    0,5 l śmietany kremówki
          cukier waniliowy
    do posypania: kakao i kawa.

        Sposób wykonania:

       Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na kawałeczki. Do garnka wlewamy odrobinkę wody i dodajemy pokrojone jabłka.
Dusimy około pół godziny aż jabłka rozmiękną i zaczną się rozpadać.
 Zdejmujemy garnek z gazu i dodajemy galaretki. Energicznie mieszamy aż galaretki całkowicie się rozpuszczą. Jabłka z galaretką pozostawiamy do ostygnięcia.
Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier waniliowy.
Formę wykładamy pałeczkami biszkoptowymi -Dr Gerarda.
 Na biszkopty rozkładamy warstwę jabłek z galaretką, a  następnie bitą śmietanę.
Wierzch ciasta posypujemy kakao i kawą.
 Najlepiej jest zostawić ciasto na co najmniej 4 godziny w lodówce.
Najlepiej smakuje na drugi dzień o ile doczeka.

    życzę smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz