poniedziałek, 23 października 2017
Ciacho na jesienne wieczory.
Ciacho jesienne do ka
Jesienną porą mamy chęć na ciasto, ktore w tym okresie smakuje najlepiej, a jest nim jabłecznik. Odwiedziłem ostatnio siostrę, która poczęstowała mnie przepysznym jabłecznikiem. Był to jabłecznik z galaretką na biszkoptach Dr Gerarda, bo akurat te biszkopty miała i jabłecznik wyszedł jej pyszny. Smakował wspaniale, a do tego jest orzeźwiający, nie bardzo słodkie no i przede wszystkim prosty do wykonania. Ten jabłecznik to najlepsza propozycja do porannej kawy.
Poniżej podaję przepis, który od niej otrzymałem.
Potrzebne składniki:
2 opakowania biszkoptów pałeczkmorelowo-śmietankowych
-Dr Gerarda
2 kg jabłek
2 galaretki najlepiej cytrynowe
0,5 l śmietany kremówki
cukier waniliowy
do posypania: kakao i kawa.
Sposób wykonania:
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na kawałeczki. Do garnka wlewamy odrobinkę wody i dodajemy pokrojone jabłka.
Dusimy około pół godziny aż jabłka rozmiękną i zaczną się rozpadać.
Zdejmujemy garnek z gazu i dodajemy galaretki. Energicznie mieszamy aż galaretki całkowicie się rozpuszczą. Jabłka z galaretką pozostawiamy do ostygnięcia.
Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier waniliowy.
Formę wykładamy pałeczkami biszkoptowymi -Dr Gerarda.
Na biszkopty rozkładamy warstwę jabłek z galaretką, a następnie bitą śmietanę.
Wierzch ciasta posypujemy kakao i kawą.
Najlepiej jest zostawić ciasto na co najmniej 4 godziny w lodówce.
Najlepiej smakuje na drugi dzień o ile doczeka.
życzę smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz