Mój brat jest prawdziwym łasuchem. Kiedy do mnie przychodzi
muszę mieć coś słodkiego. Jego ulubionym smakołykiem jest MALTIKEKS DR GERARDA.
Według niego to najlepszy produkt tej firmy. Zawsze się o niego upomina. Jutro
mnie odwiedzi, już zrobiłam wielkie zapasy. Poza tym będzie jeszcze mała
niespodzianka:
TORCIK Z BIAŁĄ
CZEKOLADĄ BEZ PIECZENIA.
Składniki :
250 g ciasteczek pełnoziarnistych lub zwykłych herbatników,
125 g masła, 300 g białej czekolady, 300 ml śmietanki 36 %, sok z połowy
cytryny, 200 g czerwonych porzeczek, listek mięty do ozdoby.
Sposób wykonania – Z masła odkroić niewielki kawałek ( około
40 g ) i pozostawić go w temperaturze pokojowej, Resztę roztopić na dużej
patelni. Ciasteczka pokruszyć i wsypać do płynnego masła. Mieszając, podsmażać
przez 3 minuty. Powstałą masą wylepić boki i dno tortownicy. Gdy ciasteczka
lekko przestygną, wstawić formę do lodówki. Kiedy całkowicie masa wystygnie,
zdjąć obręcz tortownicy. Czekoladę posiekać lub połamać. Śmietankę wlać do
głębokiego rondla i podgrzewać, uważając, aby nie doprowadzić do wrzenia. Do
ciepłej śmietanki wsypać kawałki czekolady. Zdjąć z ognia i odstawić na minutę.
Po tym czasie energicznie mieszać trzepaczką, aż czekolada całkowicie się
rozpuści. Dodać pozostawioną porcję miękkiego masła i wlać sok z cytryny.
Ponownie mieszać, aż wszystkie składniki połączą się w jednolitą masę. Odstawić
ją do przestygnięcia - masa powinna
zgęstnieć. Porzeczki umyć i usunąć szypułki pozostawiając kilka gałązek do
ozdoby. ¾ porcji oczyszczonych i osuszonych owoców wsypać na ostudzony
ciasteczkowy spód. Na porzeczki wyłożyć masę czekoladową. Rozsmarować ją także
po bokach ciasta. Na wierzch wyłożyć resztę porzeczek. Torcik wstawić na kilka
godzin do lodówki, do całkowitego stężenia. Przed podaniem ozdobić pozostawionymi
porzeczkami i listkiem mięty. Czas przygotowania około 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz