piątek, 20 października 2017

NAJLEPSZY PRODUKT



Mój brat jest prawdziwym łasuchem. Kiedy do mnie przychodzi muszę mieć coś słodkiego. Jego ulubionym smakołykiem jest MALTIKEKS DR GERARDA. Według niego to najlepszy produkt tej firmy. Zawsze się o niego upomina. Jutro mnie odwiedzi, już zrobiłam wielkie zapasy. Poza tym będzie jeszcze mała niespodzianka:
TORCIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ BEZ PIECZENIA.
Składniki :
250 g ciasteczek pełnoziarnistych lub zwykłych herbatników, 125 g masła, 300 g białej czekolady, 300 ml śmietanki 36 %, sok z połowy cytryny, 200 g czerwonych porzeczek, listek mięty do ozdoby.
Sposób wykonania – Z masła odkroić niewielki kawałek ( około 40 g ) i pozostawić go w temperaturze pokojowej, Resztę roztopić na dużej patelni. Ciasteczka pokruszyć i wsypać do płynnego masła. Mieszając, podsmażać przez 3 minuty. Powstałą masą wylepić boki i dno tortownicy. Gdy ciasteczka lekko przestygną, wstawić formę do lodówki. Kiedy całkowicie masa wystygnie, zdjąć obręcz tortownicy. Czekoladę posiekać lub połamać. Śmietankę wlać do głębokiego rondla i podgrzewać, uważając, aby nie doprowadzić do wrzenia. Do ciepłej śmietanki wsypać kawałki czekolady. Zdjąć z ognia i odstawić na minutę. Po tym czasie energicznie mieszać trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Dodać pozostawioną porcję miękkiego masła i wlać sok z cytryny. Ponownie mieszać, aż wszystkie składniki połączą się w jednolitą masę. Odstawić ją do przestygnięcia  - masa powinna zgęstnieć. Porzeczki umyć i usunąć szypułki pozostawiając kilka gałązek do ozdoby. ¾ porcji oczyszczonych i osuszonych owoców wsypać na ostudzony ciasteczkowy spód. Na porzeczki wyłożyć masę czekoladową. Rozsmarować ją także po bokach ciasta. Na wierzch wyłożyć resztę porzeczek. Torcik wstawić na kilka godzin do lodówki, do całkowitego stężenia. Przed podaniem ozdobić pozostawionymi porzeczkami i listkiem mięty. Czas przygotowania około 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz