Na dobry
początek myślę, iż warto nadmienić co to jest Granola i z czym się ją je, zanim
zabierzemy się za regenerację energii utraconej podczas weekendowego imprezowania.
Otóż mogłoby
się wydawać, iż jest to swego rodzaju nowość wynaleziona przez dzisiejszych
kulinarnych geniuszy. Otóż nic bardziej mylnego! O dziwo, została odkryta już w
1894 r. w stanie Nowy Jork i to przez dr. Jamesa Caleba Jacksona.
Przy
robieniu płatków Granoli brana pod uwagę jest tylko jedna zasada, a mianowicie:
wrzucasz wszystko co zdrowe i jadalne. W skład tego energetycznego
rarytasu wchodzą takie oto składniki:
- 3szklanki
górskich płatków owsianych;
- 1/3
szklanki posiekanych orzechów włoskich lub 0,5 szklanki pekanów;
- 1 szklanka
pomieszanych nasion dyni, słonecznika i sezamu (około 1 łyżki);
- 1/3
szklanki wiórków kokosowych;
- 1/3
szklanki suszonej żurawiny;
- 0,5
szklanki grubo posiekanych migdałów (mogą być również w płatkach jak i w
całości);
- ¾ szklanki
rodzynków;
- 0,5
szklanki brązowego cukru trzcinowego;
- 4 pełne
łyżki miodu;
- 100 ml
soku jabłkowego lub 3 łyżki domowego przecieru z jabłek;
- 3 łyżki
oleju;
- 2 łyżeczki
cukru wanilinowego;
- 0,5
łyżeczki soli;
- 1 pełna łyżeczka
cynamonu.
Po sposób
przygotowania zapraszam na bardzo ciekawą stronkę:
Po dziś
dzień nie wygasa uznanie dla Granoli, a wręcz zdobywa ona coraz to szersze grono
smakoszy i wielbicieli. Strony, opisy produktów, jak również wspaniałe przepisy
na Desery znajd ujdziecie na: https://drgerard.eu/przepisy. Dzięki tejże stronce możecie odkryć własne talenty
kulinarno-cukiernicze, jak również zapoznać się z gamą produktów Dr Gerarda
np.: ciastka Jungle, czyli nowy produkt Dr Gerard, i nie tylko.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz