poniedziałek, 23 października 2017

Pyszne ciasto dla rodziców.

Niedługo święto Wszystkich Świętych wiem, że mają do nas przyjechać rodzice na grób dziadków, postanowiłam, że zrobię ciasto, które przywiozła mi moja koleżanka, gdy nas odwiedziła. Pomyślałam sobie, że  przepisem na to ciasto chętnie się podzielę z wami.
Ciasto  jadłam i bardzo mi smakowało. Jest proste w przygotowaniu i niema dużo kalorii.
Składniki
-25 dkg sera mascarpone
-2 żółtka
-4 łyżki cukru
-1 łyżka cukru waniliowego
-3 łyżki aromatu migdałowego
-ciastka Zwierzaki Maślane dr Gerarda
-2 filiżanki  mocnego naparu kawy
-płaska łyżka żelatyny
-3 łyżki kakao lub tabliczka czekolady
-draże Dr Gerarda do dekoracji

Przygotowanie
Żółtka  utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym po łyżce dodaj aromatu migdałowego.
Żelatynę rozpuść w małej ilości gorącej wody. Do żółtek z cukrem dodaj serek mascarpone oraz wystudzoną żelatynę cały czas mieszając.
Przygotuj naczynie w którym ma być ciasto. W naczyniu tym ułóż warstwę ciastek Zwierzaków Maślanych dr Gerarda namaczanych w kawie, następnie wyłóż połowę masy serowej.
Na masę serową ułóż drugą warstwę ciastek dr Gerarda  również moczonych w kawie i przykryj je resztą masy serowej. Wierzch ciasta posyp kakao, albo wiórkami czekoladowymi oraz drażami Maltikeks dr Gerarda. 
Gotowe ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
W prosty sposób można samemu zrobić wiórki czekoladowe.
Tabliczkę czekolady (bez nadzienia, orzechów i bakalii) władamy na godzinę do zamrażarki. Następnie nożykiem do warzyw zeskrobujemy warstwę czekolady, aż uzyskamy długie wiórki.
Możemy nimi dekorować torty i różne ciasta. Do deserów jednak lepsze będą drobne wiórki z czekolady startej na tarce.
Polecam ten przepis i życzę smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz