Na dzisiejszy deser przygotowałam ciasto dwukolorowe z masą cappuccino, słodkimi, puszystymi ciastkami i polewą. Pysznie smakowało i elegancko wyglądało. Wypróbujesz? Oto składniki:
Ciasto jasne
-7 białek
-1 ¼ szklanki cukru
-1 szklanka mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżka octu
-1/3 szklanki oleju
Ciasto ciemne
-7 żółtek
-2 jajka
-6 łyżek cukru
-5 łyżek mąki pszennej
-2 łyżki kakao
-1 łyżka proszku do pieczenia
-1/3 szklanki oleju
Krem cappuccino
-500 ml mleka
-50 g mąki ziemniaczanej
-1 łyżka mąki pszennej
-4 łyżki cukru
-1 jajko
-250 g masła lub margaryny
-4 łyżki kawy cappuccino
Polewa
-100 g masła
-3 łyżki kakao
-1 łyżka mielonej kawy
-1 łyżka mleka lub śmietanki
-4 łyżki cukru
Dodatkowo
-ciastka Jungle- nowy produkt Dr Gerard z nadzieniem czekoladowym
Sposób przygotowania: ciasto jasne: białka ubijam na sztywno, wsypuję cukier, następnie wlewam olej i ocet. Na końcu dodaję przesianą mąkę oraz proszek i dokładnie mieszam. Ciasto ciemne: żółtka i jajka ubijam z cukrem na puszystą masę, powoli wlewam olej. Mieszając łyżką łączę masę z przesianą mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Ciemne i jasne ciasto wylewam na przemian do blaszki (25/35 cm) pokrytej papierem do pieczenia. Całość piekę około 50 minut w 180 stopniach. Zimne ciasto przecinam na dwie części. Krem cappuccino: odlewam pół szklanki mleka. Pozostałe mleko gotuję. Jajko i cukier miksuję na puszystą masę, wlewam odlane mleko i wsypuję obie mąki. Mieszankę wlewam do gotującego się mleka. Gotuję do zgęstnienia masy. Zimny budyń ucieram z masłem i cappuccino na puszystą masę. Polewa: składniki polewy rozpuszczam i doprowadzam do wrzenia, cały czas mieszając, następnie lekko studzę. Przełożenie: pierwszy blat ciasta smaruję połową kremu cappuccino. Na kremie układam ciastka Jungle z nadzieniem czekoladowym i nakładam pozostały krem, przykrywam drugim blatem ciasta i polewam jeszcze ciepłą polewą. Ciasto przechowuję w lodówce. Najbardziej zachwycone tym deserem były dzieci, ze względu na ciasteczka w kształcie zwierzaków. Do przygotowania wykorzystajcie najnowsze słodycze od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz