piątek, 20 października 2017

IMIENINY



Wczoraj obchodziłam swoje imieniny. Jak zwykle odwiedziły mnie najbliższe koleżanki. Nie przygotowywałam się do tego dnia jakoś specjalnie. Kupiłam CZEKOLADKI PASJA DR GERARDA, które wśród moich znajomych cieszą się największym powodzeniem. Uznałam, że nie może ich u  mnie zabraknąć. Do imieninowej kawy są po prostu niezastąpione. Poza tym na imieninowym stole znalazła się
ROLADA BEZOWA – Z MIGDAŁAMI I MALINAMI.
Składniki :
Beza : 6 białek, 230 g drobnego cukru, łyżka octu,2 łyżki mąki ziemniaczanej, 150 g płatków migdałowych.
Masa : 2 opakowania śmietany do deserów 36 %, 500 g serka mascarpone, 300 g malin lub innych owoców.
Sposób wykonania – Białka ubić, dodając stopniowo cukier. Do sztywnej piany wlać ocet i wsypać mąkę ziemniaczaną. Ostrożnie zamieszać. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę. Równo rozprowadzić. Ciasto wstawić do piekarnika, nagrzanego do 150 C. Po 5 minutach wyjąć, posypać płatkami migdałowymi, lekko je dociskając. Ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze 20 minut. Ciepłą bezę przełożyć na czysty papier do pieczenia, jednocześnie ją odwracając ( płatki muszą znaleźć się na spodzie). Ostrożnie zdjąć papier do pieczenia. Bezę pozostawić do lekkiego ostygnięcia. W tym czasie przygotować krem. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać serek mascarpone i wymieszać. Masę rozłożyć na wystudzoną bezę, położyć owoce i ostrożnie zwinąć. Rolada najlepsza jest tuż po zrobieniu, później może nasiąknąć kremem. Jeśli nie lubisz smaku migdałów, bezę można przygotować z orzechami włoskimi. Czas przygotowania około 30 minut.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz