Wczoraj obchodziłam swoje imieniny. Jak zwykle odwiedziły
mnie najbliższe koleżanki. Nie przygotowywałam się do tego dnia jakoś
specjalnie. Kupiłam CZEKOLADKI PASJA DR GERARDA, które wśród moich znajomych
cieszą się największym powodzeniem. Uznałam, że nie może ich u mnie zabraknąć. Do imieninowej kawy są po
prostu niezastąpione. Poza tym na imieninowym stole znalazła się
ROLADA BEZOWA – Z
MIGDAŁAMI I MALINAMI.
Składniki :
Beza : 6 białek, 230 g drobnego cukru, łyżka octu,2 łyżki
mąki ziemniaczanej, 150 g płatków migdałowych.
Masa : 2 opakowania śmietany do deserów 36 %, 500 g serka
mascarpone, 300 g malin lub innych owoców.
Sposób wykonania – Białka ubić, dodając stopniowo cukier. Do
sztywnej piany wlać ocet i wsypać mąkę ziemniaczaną. Ostrożnie zamieszać. Dużą
blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę. Równo rozprowadzić. Ciasto
wstawić do piekarnika, nagrzanego do 150 C. Po 5 minutach wyjąć, posypać
płatkami migdałowymi, lekko je dociskając. Ponownie wstawić do piekarnika i
piec jeszcze 20 minut. Ciepłą bezę przełożyć na czysty papier do pieczenia,
jednocześnie ją odwracając ( płatki muszą znaleźć się na spodzie). Ostrożnie
zdjąć papier do pieczenia. Bezę pozostawić do lekkiego ostygnięcia. W tym
czasie przygotować krem. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać serek mascarpone i
wymieszać. Masę rozłożyć na wystudzoną bezę, położyć owoce i ostrożnie zwinąć.
Rolada najlepsza jest tuż po zrobieniu, później może nasiąknąć kremem. Jeśli
nie lubisz smaku migdałów, bezę można przygotować z orzechami włoskimi. Czas
przygotowania około 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz