poniedziałek, 30 października 2017

Urodziny zięcia

W tą niedziele zięć obchodził swoje urodziny. Kupiliśmy mu słodycze od firmy Doktor Gerard. Jest on łasuchem na słodycze. Słodycze te owszem jako do datek do prezentu na który złożyła się cała rodzina. Upiekliśmy mu też beziki z kremem czekoladowym z strony Doktora Gerarda. Gości było wielu gdyż ma on dużą rodzinę. Bawiliśmy się do późnego wieczora.Po późnej kolacji wszyscy rozjechali się do domu. Składniki Bezy: • 5 białek • 250 g cukru • szczypta soli • cukier waniliowy Krem czekoladowy: • 100 g PryncyPałek dr Gerard • 100 g czekolady gorzkiej • 300 ml śmietanki kremówki • 100 g czekolady mlecznej Sposób przygotowania Bezy: Schłodzone wcześniej białka z dodatkiem szczypty soli ubijać na wysokich obrotach. Kiedy piana podwoi objętość i będzie sztywna, dodawać porcjami cukier – ciągle ubijając. Masa powinna zrobić się lekko szklista. Pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy lub inny ulubiony aromat. Bezy suszyć w piekarniku nagrzanym do 90-100 stopni przez 40-50 minut (w zależności od wielkości bez). Krem czekoladowy: Czekoladę i śmietankę podgrzać w kąpieli wodnej, ciągle mieszając. Następnie masę mocno schłodzić i ubić tak samo jak bitą śmietanę (uwaga! krem może się zwarzyć, nie ubijać zbyt długo). Na koniec dodać pokruszone PryncyPałki. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z szeroką końcówką i przełożyć nim bezy. Krem można przygotować wg powyższego przepisu w wersji z białą czekoladą oraz PryncyPałkami kokosowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz